Закриване на безмитните магазини предвиждат законови промени

366
Промяна на регламентацията на дейността на безмитните магазини предвиждат два законопроекта за промени в Закона за безмитната търговия, които парламентът обсъди на първо четене днес, информира БТА.

Иван Костов, Иван Иванов и Веселин Методиев от ДСБ предлагат да бъдат закрити безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници на България и да се премахне възможността за извършване на безмитна търговия по тези граници. Методиев отбеляза, че държавата губи стотици милиони левове годишно от дейността на безмитните магазини.

Промените, внесени от Министерския съвет, предвиждат преустановяване на дейността на лицата, които извършват дейност като оператори в търговските обекти, разположени на изходящи трасета в зоните на сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове със страни, които не са членки на ЕС, както и за тези, открити за международни превози, със страни, които не са членки на ЕС. Крайният срок за приключване на дейността на тези обекти е 3 месеца от влизането в сила на измененията с изключение на лицата, извършващи дейност в търговски обекти за безмитна търговия за зареждане с моторни горива, които преустановяват дейността си от датата на влизането в сила на промените.

Да се запази досегашният режим за извършване на безмитна търговия в търговските обекти, разположени на изходящи трасета в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове на гражданските летища за международни превози, на пристанищата за обществен транспорт, ограничено до продажба за пътници, пътуващи за страни, които не са членки на ЕС, предлага правителството.

Измененията предвиждат още в гражданските въздухоплавателни средства, извършващи международен полет, както и в търговските кораби, извършващи международен рейс, безмитната търговия да бъде ограничена до продажба по маршрути за страни, които не са членки на ЕС. От ОДС и "Атака" заявиха, че ще подкрепят промените, въпреки че са закъснели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg