Зам.-министърът на регионалното развитие посети 2 проблемни обекта, изпълнявани по ФАР

374
Зам.-министърът на регионалното развитие посети 2 проблемни обекта, изпълнявани по ФАР

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и директорът на Изпълнителна Агенция “Програма ФАР” в МРРБ Стефан Герасимов посетиха два инфраструктурни обекта, които се изпълняват по програма ФАР и по чието изпълнение има сериозно забавяне.

Те се срещнаха с изпълнителя на ЛОТ Б – рехабилитация на пътя Разлог – Садово – гръцката фирма “Продефтики” и супервайзъра на обекта – фирма “BCEOM”. Отсечката, подлежаща на рехабилитация, е дълга 56 км, а стойността на договора е 10,3 млн. евро.

Проектът “Рехабилитация и частична реконструкция на пътя Разлог – Банско – Гоце Делчев – Садово” се изпълнява по програма ФАР – трансгранично сътрудничество с Гърция, Финансов меморандум 2002.

Забавянето на завършването на обекта от страна на изпълнителя е 12 месеца. Зам.-министър Михалевски изрази недоволството си, че не са изпълнени 21% от предвидените работи и категорично поиска изпълнителите до 5 април 2007 г. да докажат пред ИА “Програма ФАР” в МРРБ с какви възможности - технически, организационни и финансови - са в състояние да довършат пътната отсечка до края на годината. В противен случай МРРБ ще потърси алтернатива за довършване на пътя Разлог – Садово.

Вторият проблемен обект, който посети ръководения от зам.-министър Михалевски екип е втората тръба на тунела по пътя София – Кулата, по път Е – 79. Стойността на обекта е 5 млн. евро и е договорен също по Програма ФАР – ТГС с Гърция, Финансов меморандум 2002 г.

Изпълнението на строителните работи там също е закъсняло с една година. Независимо от извършените от изпълнителя допълнителни дейности поради сложните геоложки условия, зам.-министър Михалевски заяви пред изпълнителя – турският консорциум “ТИНСА–ЕРКО” своята неудовлетвореност от дейността му. Той поиска в МРРБ консорциумът да представи план как обектът ще бъде завършен до края на годината.

По време на двете срещи зам.-министър Михалевски подчерта, че МРРБ и ИА “Програма ФАР” имат воля и начини да защитят националните интереси и да осигурят завършване на обектите до края на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg