Зам.-председателят на БСК се срещна с експерти от ЕК

324
Зам.-председателят на БСК се срещна с експерти от ЕК

Зам.-председателят на БСК Камен Колев се срещна с експерти от Европейската комисия, съобщиха от камарата. Срещата се проведе днес, 14 март, в БСК и беше част от двудневна визита на експертите, чиято цел е събиране на информация относно развитието на микроикономическите реформи в България.

Гостите обсъдиха с Камен Колев няколко основни параметъра по изпълнението на реформите. Сред темите на разговора основно място заеха начините, по които бизнесът в страната работи с правителството и по-конкретно - механизмите за взаимодействие с властта по отношение изпълнението на Лисабонската стратегия.

Камен Колев изрази мнение, че изпълнението на реформите неминуемо води до по-висока конкурентоспособност и, в тази връзка, е необходимо да се засилят темповете на тяхното изпълнение. Като една от основните пречки пред това изпълнение Колев посочи регулаторните режими, които все още се явяват огромно бреме за бизнеса на национално и регионално ниво.

Експертите на ЕК бяха запознати с дейността на БСК по отношение на борбата с неприемливите регулации. Благодарение намесата на БСК, 26 регулаторни режима са променени, като част от тях са изцяло отпаднали, а други са намалени в ранг, което е стъпка към подобряване на бизнес средата в България.

Този процес трябва да продължи, защото все още има голямо количество режими, които пречат на работата и създават объркване сред бизнеса, заяви Камен Колев. Той изрази оптимистичната си оценка за бъдещите реформи и заяви, че на този етап бизнесът има добър диалог с правителството в тази сфера.

Експертите на ЕК проявиха интерес и към местните данъци и такси, които все още създават объркване с различното облагане на еднакви дейности. Беше обсъдена и дейността на Националния иновационен фонд и ползите от него за бизнеса. В този контекст, Колев посочи като проблеми липсата на финансиране за иновации в страната, а също и проблемите с човешкия ресурс.

Представителите на комисията заявиха желание да поддържат контакт с експертите на БСК в бъдеще и да работят заедно по отношение на решаването на проблемите с регулаторните режими и другите основни пречки пред бизнеса в България.

Следващата визита на експертите ще бъде през лятото на 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg