Започна пробното преброяване на населението и жилищния фонд

796
Започна пробното преброяване на населението и жилищния фонд

Точно в 8:00 часа на 1 септември започна пробното преброяване по интернет. Електронно преброяване се провежда за първи път в България. Всеки желаещ може да попълни анкетната карта на адрес: https://iscensus2011.nsi.bg/, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

В областните центрове, където ще се проведе вторият етап от пробното преброяване - Велико Търново, Плевен и Стара Загора, на пресконференции беше демонстрирана Информационна система „Преброяване". В Плевен, където присъстваше и председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева, пред медиите се преброи областният управител Иван Новкиришки.

На медийните събития бяха изтъкнати предимствата на онлайн-преброяването, а именно, че услугата е активна 24 часа в денонощието, има възможност за прекъсване на попълването, което може да продължи и на следващия ден, не е нужно в дома Ви да влиза чуждо лице. Отбелязано беше, че информацията е надеждно защитена от хакери.

В помощ на желаещите да се преброят по електронен път работи Подпомагащ център на Националния статистически институт с единен телефонен номер за цялата страна 0700 16 310. На цената на един градски разговор на него могат да се правят консултации по всички въпроси, свързани с попълването на електронната карта.

Още преди обяд на 1 септември стана ясно, че първият успешно преброил се по интернет е мъж, казва се Иван, попълнил е формуляра за около 20 минути.

За първите 24 часа от преброяването по Интернет в Информационна система „Преброяване" са се регистрирали 6 800 души. Успешно са завършили попълването 2 950 от тях като са преброили себе си и семействата си - общо 8 360 души.

Най много са регистрираните в София - 854 души. Следват областите където ще се проведе класическото преброяване с анкетни карти - Стара Загора, Плевен и Велико Търново, съответно с по 270, 244 и 224 регистрирани лица и Варна, където беше открит Подпомагащия център, с 238 регистрации.

Най-голям интерес е предизвикало преброяването по интернет сред хората от 30 до 39 годишна възраст - 1 700 души, но има 271 човека над 70 години, които са се преброили още в първия ден.

Най-голям е бил интересът към преброяването в първите часове от пускането на онлайн-анкетата. До обяд са се регистрирали над 2 000 души. В следобедните часове парола са получили още 1 600 човека. От 18 до 20 часа в системата са влезли 1 900 лица, а след 20.00 часа - 1 140.

Информационна система „Преброяване" ще бъде активна до 08.00 часа на 7 септември, когато ще бъде спряна, а в отделни квартали на областните центрове Плевен, Велико Търново и Стара Загора, и в избрани населени места ще се извърши пробно преброяване от анкетьори, което ще продължи до 20.00 часа на 14 септември. Анкетьорите са длъжни да се легитимират със специални карти, като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане на единния номер, се казва още в съобщението на НСИ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg