Започна работа по въвеждането на финансовия пакт

552
Започна работа по въвеждането на финансовия пакт

С 16 гласа „за" и без нито един "против" депутатите от бюджетната комисия започнаха законодателни промени, необходими за въвеждането на финансовия пакт. Липсваха и основните представители на опозицията в бюджетната комисия - Пламен Орешарски и Румен Овчаров.

Депутатите приеха промени в Закона за устройството на държавния бюджет, с които се предвижда въвеждането на 2% бюджетен дефицит. Те бяха подкрепени от страна на Синята коалиция, а представителят на "Атака" в бюджетната комисия Любомир Владимиров поиска премахването на плоския данък.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет е първата стъпка от въвеждането на финансовия пакт и се придружава от промени в Конституцията.

Менда Стоянова председател на бюджетната комисия, заяви, че така се постига устойчива и предвидима политика в тези направления и така се приема, че тези два параметъра - бюджетен дефицит и преразпределение на публичните разходи от бюджета в размер не повече от 40% от БВП - са ограничителни за разработване на бюджетите.

Менда Стоянова обясни, че подобни текстове в момента има в Германия.

„Генерирането на дефицити не е пътят, по който трябва да се развива една икономика. При определени форсмажорни обстоятелства - 2%, това може да се случи именно с широк консенсус от две трети от депутатите в Народното събрание", посочи Менда Стоянова.

Тя каза още, че освен в Германия, такива ограничения са въведени в Чехия и Естония, а в начален етап на обмисляне за въвеждането им са страни като Словакия, Унгария, Франция и Румъния.

Дарин Матов, независим народен представител заяви, че ще подкрепи пактът за финансова стабилност на страната.

По време на заседанието пристигна и финансовият министър Симеон Дянков. На въпрос няма ли опасност да се увеличи дефицитът при обещаното вдигане на пенсии, финансовият министър отговори:

„Допълните разходи за обещаното увеличение на пенсиите няма да надуят бюджетния дефицит.

Говорим след като сме сметнали, за разлика от някои други, само в рамките на бюджета, който е в момента".

На въпрос от къде ще дойдат парите, той посочи - „от резерва, който сме оставили за непредвидени разходи - оперативният резерв".

Министърът отговори отрицателно на въпрос това не налага ли актуализация на бюджета.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg