Започна срещата на външните министри на страните от ПСЮИЕ

359
Започна срещата на външните министри на страните от ПСЮИЕ

Започна неформалната среща на министрите на външните работи на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщи МВнР.

Българската страна е ротационен председател на Процеса за периода от май 2007 г. до май 2008 г. Домакин на срещата е вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Срещата се провежда във вагон-салон на царския влак "Корона Експрес", принадлежал на Цар Борис III. Влаковата композиция пътува по маршрута София-Пловдив.

В неформалната среща участват министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Хърватия, Молдова, Албания, Черна гора, Турция, Република Македония, заместник-министър на външните работи от Сърбия, държавен секретар на Румъния, политически директор от Гърция.

В срещата като специални гости са поканени да участват Йоахим Рюкер, специален представител на Генералния секретар на ООН в Косово и ръководител на Мисията на ООН за временна администрация на Косово (ЮНМИК), Специалният координатор на Пакта за стабилност за ЮИЕ Ерхард Бусек, назначеният за Генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество Хидо Бишчевич, представители на португалското Председателство на ЕС, на Словения и на Европейската комисия.

В дневния ред на срещата са включени текущи въпроси от регионален характер и теми, които засягат процеса на трансформация на регионалното сътрудничество в ЮИЕ.

Процесът на трансформация е свързан с прилагането на принципа на "регионалната принадлежност", се отбелязва в съобщението. Съгласно този принцип, страните от региона трябва да поемат по-голяма отговорност, включително финансова, по отношение на регионалното сътрудничество в ЮИЕ. Като част от този процес е и преустановяването на дейността на Пакта за стабилност за ЮИЕ, за който се счита, че успешно е изпълнил задачата си да стабилизира региона и създаването на нова структура - Съвет за регионално сътрудничество, който да наследи ценните активи на Пакта.

На неформалната среща на министрите на външните работи ще бъдат разгледани структурата и бюджетът на Секретариата на новосъздаващия се Съвет за регионално сътрудничество. Ще бъде подписано споразумение с Босна и Херцеговина за създаването на Секретариата на Съвета за регионално сътрудничество със седалище в Сараево. С документа ще бъдат регламентирани условията, при които структурата ще осъществява своята дейност.

Участниците в срещата ще бъдат приети в официалната зала на кметството на Пловдив след пристигането си, където ще се състои церемонията по подписването на споразумението за създаването на Секретариата в Сараево.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...