Започна строителството на Дунав мост 2

681
Започна строителството на Дунав мост 2

Първата копка на строителната площадка от българска страна за изграждане на новия комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при градовете Видин (България) - Калафат (Румъния) ще бъде направена днес в град Видин.

Церемонията ще се проведе в присъствието на министър-председателя на Сергей Станишев и министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

Организатор на събитието е Министерството на транспорта, съвместно с Изпълнителя на обекта - испанската фирма „FCC" („Еф Си Си").

Общата продължителност на договора за надзор на проекта е 51 месеца, включително 1 месец за мобилизация, 38 месеца за изпълнение на проектирането и строителството и 12 месеца за отстраняване на възникнали дефекти.

Стойността на договора е 99 955 948 евро.

Срокът на договора за строителство е 38 месеца плюс 12 месеца за отстраняване на възникнали дефекти.

През периода на изграждане на съоръжението ще бъдат създадени 700 работни места, а очакванията на транспортното министерство са до 2010 г. новият мост да бъде открит.

Мостовото съоръжение ще бъде дълго 1 971 метра и ще представлява вантова стоманобетонна конструкция, осигуряваща по две пътни ленти за движение във всяка посока и единична електрифицирана железопътна линия в средата на напречното сечение.

Освен това е предвиден и пешеходен тротоар и велосипедна алея, с ширина 2 метра.

Мостът е с максимална ширина на отворите от 180 метра и височина на светлия отвор от 20.55 метра, което гарантира нормалното корабоплаване по река Дунав.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg