Започва изграждането на Ро-Ла терминала при Драгоман

1302
Започва изграждането на Ро-Ла терминала при Драгоман

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков направи днес „първа копка" на проекта за изграждането на терминал за комбинирани превози (Ро-Ла) на жп гара Драгоман, информират от пресцентъра на министерството.

Проектът се финансира с близо 6 млн. лв. от ДП Национална компания Железопътна инфраструктура и ще бъде изпълнен от Държавно предприятие Транспортно строителство и възстановяване. Проучването и работния проект са извършени от Евротранспроект ООД. Срокът за изграждането на терминала е 90 дни. Предвижда се подвижният състав, който ще бъде осигурен от БДЖ, да поема всеки ден превоза на около 700 тежкотоварни автомобила в едната посока.

Изграждането на Ро-Ла терминала е част от стратегията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за ускоряване на изпълнението на инфраструктурните проекти, които ще позволят да се повиши конкурентоспособността на железопътния транспорт у нас. Развитието на комбинираните превози ще доведе до увеличаване обема на товарните железопътни превози, което в момента е особено необходимо за подобряване на състоянието на Българските държавни железници.

Предвижда се Ро-Ла терминалът да бъде изграден в района на бившия ледопункт при гара Драгоман. Той включва три коловоза, два от които ще са свързани двустранно със стрелки и с дължина до 300 м., а третият ще е разположен върху прилежаща рампа.

Целта е тежкотоварните автомобили, които пътуват от Европа за Турция и Близкия Изток да не преминават изцяло територията на България, а още на гара Драгоман да бъдат натоварени върху влакове. За изчакващите камиони ще бъде изграден паркинг, за да бъде избегнато задръстването. Пътният достъп до терминала ще става чрез осигуряването на пътна връзка от съществуващия международен път за Калотина, а до самия терминал ще се стига по специално изградено за целта обходно трасе.

Автомобилите ще се качват на собствен ход върху коловоза на рампата, за да бъдат натоварени на влаковете и да пътуват до следващата гранична гара Свиленград. По този начин ще се намали натоварването на пътните магистрали, както и разходите за тяхното поддържане. Освен това ще се намали и броят на пътнотранспортните произшествия с над 5 пъти. Европа залага изключително много на екологичния ефект от прехвърлянето на товари от пътя на влака. Анализите показват, че ако се премине към Ро-Ла превози, замърсяването на околната среда ще се намали с близо 10 пъти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg