Започва изграждането на втората фаза от Интегрираната комуникационна система

795
Започва изграждането на втората фаза от Интегрираната комуникационна система

Министърът на вътрешните работи Румен Петков и представители на норвежката фирма NERA Networks AS подписаха споразумение за изграждане на втората фаза от Интегрираната комуникационна система.

Тя е финансирана по Меморандума за разбирателство относно изпълнението на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България и възлиза на 5 млн. евро безвъзмездна помощ. Първата фаза е за 1 млн. евро и също е реализирана от NERA Networks.

Това е сериозна инвестиция в сигурността на България и на Европейския съюз, каза на церемонията министър Румен Петков. Според него с този проект се осъществяват приоритетни цели, които надхвърлят параметрите на работа на МВР, тъй като чрез него се изгражда телекомуникационната инфраструктура за обезпечаването на Шенгенската информационна система.

Новата инфраструктура ще свързва полицейските управления, пожарната, граничните служби, областните центрове и КГПП по границата с Турция и дава възможност за предаване на глас и видео в реално време, както и на високоскоростни данни.

Посланикът на Норвегия г-жа Тове Скарстейн посочи, че проектът е най-голямата норвежка инвестиция в България и изрази увереността си, че ще последват и други стъпки от норвежкия бизнес. Тя определи границите на България като едни от най-сложните в ЕС, а защитата им и успешния граничен контрол – като подходящ инструмент за сигурното бъдеще на Общността. С подходящ граничен контрол България ще може да се присъедини към Шенгенското пространство, заяви посланик Скарстейн.

Министър Петков оцени отношенията с Норвегия като изключително динамични след подписването на Споразумението за партньорство между двете министерства. Той съобщи, че е в края на януари ще започне реализирането на съвместен проект за борба с трафика на хора и жени с цел сексуална експлоатация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg