Започва изпращането на машините за гласуване в страната

353
Започва изпращането на машините за гласуване в страната

© parliament.bg

Подготовката за предстоящите парламентарни избори върви по план. Вече са разпратени хартиените бюлетини и машините извън страната, а машините в страната тепърва ще се изпращат. Това заяви заместник-председателят на ЦИК, Цветозар Томов, информира БГНЕС.

Машините ще бъдат транспортирани под специален ескорт с охрана от МВР. Софтуерът на устройствата вече беше инсталиран в началото на седмицата и те са напълно готови за изборите.

Секциите у нас са 11 636 на брой, от които 9396 ще бъдат с по една машина, а 2 240 - с по две машини.

Избирателните списъци в страната са 6 602 990. Извън страната броят на секциите е 755, като от тях 238 са с два броя машини, а 517 са с една.

Общо кандидатите за народни представители са 6 624, от тях 4 670 са мъжките кандидатури, а 1954 са женските кандидатури. Кандидатурите в два избирателни района са 1 296.

Говорителката на ЦИК Росица Матева призова гражданите да се запознаят с начина, по който се гласува машинно. Тя съобщи, че до изборния ден включително, гражданин, който е под карантина може да подаде заявление за участие в изборите. Матева уточни и че ако в машините се появи някакъв неразрешим проблем, например с принтера, ще се премине на хартиени бюлетини.


Ще се броят контролните разписки от машинитеПредстои ЦИК да вземе решение как ще гласуват болните от Covid-19 избиратели и техните контактни

Избирателните списъци в страната са 6 602 990.

Матева уточни и че ако дадено лице е подало заявление за гласуване извън страната, а в изборния ден е в страната, той може да гласува в секцията си по постоянен адрес. Обаче ако е подал заявление, че ще гласува по настоящ адрес и в изборния ден се яви в секцията си по постоянен, то той няма да има право да гласува. Говорителката на ЦИК отбеляза и че само членове на Секционни избирателни комисии, охраната на секциите, ученици и студенти могат да гласуват в страната извън секциите, в които са включени по списък.

Българският бизнес

Всичко по темата Избори 2022

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg