Започва Командно-щабно учение "Дунавски страж 2007" за управление при кризи

692
Командно-щабно учение "Дунавски страж 2007" на националните системи за управление при кризи на България, Румъния и Сърбия започва днес в района на Ново село и Връв на граничната зона по поречието на река Дунав на трите държави.

По време на учението ще се отработят въпроси, свързани с борбата с тероризма, намаляване последствията от екологични инциденти и природни бедствия. Учението ще протече в три фази, като в първия епизод са включени провеждане на съвместни контра-терористични действия срещу отвлечен кораб с цел неутрализиране на терористична група и освобождаване на заложници. Ръководител на учението в тази фаза е българската страна, информира БНР.

Във втората фаза от учението ще бъдат изпълнени съвместни контра-терористични действия срещу отвлечен кораб, превозващ опасен химически товар с цел неутрализиране на терористична група и освобождаване на заложници. Втората фаза от учението ще се ръководи от румънската страна, а в третата фаза ще бъде неутрализирана терористична група проникнала на територията на хидровъзела "Железни врата".

Ръководството е поверено на сръбската страна, уточняват от пресцентъра на "Дунавски страж 2007" във Видин. Очаква се президентите на трите страни участнички да пристигнат в района на учението днес. В "Дунавски страж - 2007" ще участват над 1 600 души военен и цивилен личен състав. България участва с около 360 души, Румъния - с около 700 и Сърбия - с около 550. Участниците са от всички видове въоръжени сили на трите държави, както и от министерствата на вътрешните работи, на външните работи и от други институции с отговорности в областта на националната сигурност.

Основната цел на "Дунавски страж - 2007" е провеждането на действия, насочени към достигането на ниво на оперативна съвместимост между участващите многонационални елементи и решение за съвместен отговор на кризи, както и укрепването на регионалната сигурност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg