Започва проверка на предприятия от млеко- и месопреработването

413
Започва проверка на предприятия от млеко- и месопреработването

От 23 до 27 април ще се състои поредната мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси към ЕК (FVO) за одобряване на предприятия в направленията "Месо" и "Мляко" за търговия със страните членки на ЕС, съобщиха от Министерството на земеделието.

Мисията ще провери две млекопреработвателни и две месопреработвателни предприятия.

Централните комисии, определени със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев, ще извършват съвместни проверки с европейските експерти.

В същия период ще има и мисия на Генералната дирекция "САНКО" - "Здравеопазване и защита на потребителите", съвместно с FVO. Мисията ще има за цел да актуализира профила на България (координация на контролните органи при МЗГ и МЗ) за системите за контрол в областта на безопасността на храните и фуражите; здравеопазване на животните и хуманно отношение към тях; растителна защита. Този профил беше изготвен от FVO след мисия у нас през юни миналата година.

Службата по храните и ветеринарните въпроси ще провери установени през 2006 г. несъответствия по европейското законодателство за безопасност на храните.

През предстоящата седмица ще бъдат дискутирани общо 63 препоръки, направени при предишни мисии, по 20 от които службата очаква от българските компетентни власти да предприемат действия.

По време на мисията ще бъдат проверени редица контролни системи, сред които: здравеопазване на животните; храни от животински произход; внос на живи животни и храни от животински произход; фуражи и хранене на животните; ветеринарномедицински продукти; внос на храни от растителен произход; пестициди.

По време на мисията ще се състоят срещи с компетентните власти от НВМС, Националната служба по растителна защита, Националната служба по зърно и фуражи и Министерството на здравеопазването, които са отговорни за тези контролни системи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg