Започва работа българо-гръцката газова връзка

707
Започва работа българо-гръцката газова връзка

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде въведена в експлоатация с официална церемония днес от 11:00 часа в НДК. 

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за експлоатация, както и еквивалентното разрешително за експлоатация и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне днес. 

Това ще бъде второто официално откриване на интерконектора, след като на 8 юли със специална церемония тогавашният премиер Кирил Петков заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис завъртяха символично кранчето на разпределителната станция в Комотини. За разлика от тогава, когато поводът за откриването беше приключването на физическото строителство на тръбата, сега газът ще потече.


Икономическите ефекти за България

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона, припомня БТА.

Връзката осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще – и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от ЕК за проект от общ интерес на Европейския съюз. Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод.

Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които ЕК предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. м годишно, а максималният – до 5,5 млрд. куб. м годишно на следващ етап. Страната ни има договор с Азербайджан за доставката на един млрд. куб. м природен газ годишно.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, регистрирано в България през 2011 г., с акционери "Български енергиен холдинг" ЕАД - 50 на сто, и "Ай Джи Ай Посейдон" (IGI Poseidon) - 50 на сто. Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания "Депа" (DEPA International Projects) с дял 50 процента и италианската енергийна група Edison S.p.A, също с 50 процента.

В официалната церемония днес в София ще участват председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Заради церемонията в НДК се въвеждат промени в организацията на движението в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

До 14:00 часа днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 на НДК, на паркинга на пл. „Баба Неделя“, на ул. „Баба Неделя“, на ул. „Д-р Христо Стамболски“, на бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Ген. М. Д. Скобелев“. До 14:00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Баба Неделя“ и по ул. „Д-р Христо Стамболски“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg