Започва ремонт на 7.2 километра от пътя Берковица - Монтана

528
Започва ремонт на 7.2 километра от пътя Берковица - Монтана

© АПИ

Започва основният ремонт на 7.2 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между село Благово и Монтана. Проектът се финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проект „Монтана - Долж: По-добър достъп - по-близки общности“, съобщават от Агенция пътна инфраструктура.

Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

Отсечката, която ще се ремонтира, започва на около 2 километра след с. Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. „Диана“ в индустриалната зона на град Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на гр. Монтана и бул. „3-ти март“, каза инж. Петров.


Участъкът свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана. По нея преминава натовареният трафик от София, през прохода Петрохан за Монтана и Лом. С изпълнението на проекта ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето, ще се повиши безопасността на движение и ще се осигури оптимална скорост на движение.

Обновеният участък ще бъде с нова асфалтобетонова настилка и подобрена отводнителната система. Ще бъдат изпълнени укрепителни работи на свлачище в участъка при язовир Чернила. Ще бъде ремонтиран мост при 98-ми км над река Огоста и пътен надлез над жп линията Бойчиновци - Монтана - Берковица.

Съоръженията ще бъдат с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, парапети и тротоари. Рехабилитираният участък ще е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.

По програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020 ще се ремонтират още 7.7 км от пътя между Благово и Боровци. През последните 4 години АПИ обнови общо 77 км от второкласния път II-81 Костинброд - Берковица - Монтана.

Миналата година по Оперативна програма „Региони в растеж“ завърши ремонтът на 43 км от пътя през Петрохан на територията на Софийска област, а преди това по програма „Транзитни пътища V“ беше ремонтиран участъкът Йончеви ханове - Благово, изграден бе обхода на Берковица и рехабилитирана отсечката от Петрохан от страната на Монтана.

С изпълнението на проекта ще бъде обновен целият проход, ще се възстановят технико- експлоатационните характеристики на трасето като се повиши безопасността и се осигури оптимална скорост на движение.

Основният ремонт в участъка между село Благово и Монтана (от км 94+000 до км 101+199.48) ще бъде изпълнен от ХИДРО – ВОД СТРОЙ ДЗЗД, в който участват ХИДРОСТРОЙ АД и ВДХ АД. Стойността на договора е 6 654 083.46 лв. с ДДС.

Строителният надзор ще осъществи Пътинвест-инженеринг АД, договорът е за 133 499.18 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на Рутекс ООД. Техният договор е за 3 781 лв.

Общата стойност на проекта е 7 310 357.79 лв. От тях 6 213 804.12 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 950 273.42 лв. е национално съфинансиране. 146 280.25 лв. е приносът на АПИ. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg