Започва строителството на пречиствателни станции в Ловеч и Севлиево

721
Започва строителството на пречиствателни станции в Ловеч и Севлиево

Министър Джевдет Чакъров ще направи утре първи копки на пречиствателни станции в Ловеч и Севлиево, които се финансират от ИСПА, се съобщава на сайта на Министерството на околната среда и водите.

Проектите бяха одобрен от ЕК в края на 2002 г. Договорът за строителство на пречиствателната станция в Ловеч е на стойност 9 446 772 eвро и беше подписан в края на февруари 2007 г.

Той предвижда изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води и 5 довеждащи канализационни колектори. Пречиствателната станция за отпадъчни води ще обслужва населението на Ловеч- около 51 400 жители, до 2022 г. и ще се подобри опазването на водите на реките Осъм и Дунав, определени за чувствителна зона. Технологично е предвидено станцията да пречиства около 15 893 кубически метра отпадъчни води на ден.

Строител е турско-германският консорциум Систем Япъ Иншаат Ве Тиджарет, а строителен надзор - френско-българският консорциум “САФЕЖ – АКВАИНС. Крайният срок за завършване на строителството на пречиствателната станция е април 2009 г.

Общата стойност на договора в Севлиево е 13 987 623 евро, от които 75 процента са финансиране от ИСПА и 25 процента - национално финансиране. Със средствата ще бъдат изградени градска пречиствателна станция за отпадъчни води и 2 главни колектора.

Градската пречиствателна станция за отпадъчни води ще обслужва цялото население на Севлиево– около 53 333 за периода до 2022 г. и ще допринесе за опазването на река Росица като един от притоците на Дунав. Технологично е предвидено станцията да пречиства около 10 424 кубически метра отпадъчни води на ден.

Строител е австрийската фирма Алпине Бау, а строителен надзор - френско-българският консорциум “САФЕЖ - Акваинс”. Строителството трябва да завърши през април 2009 година.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg