Започваме годината с бюджетен излишък от 1.211 млрд. лева

645
Започваме годината с бюджетен излишък от 1.211 млрд. лева

© Pixabay

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за месец януари 2018 г. да бъде положително в размер на 1.211 млрд. лева (1,1 % от прогнозния БВП), съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите. 

За сравнение за януари 2017 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 884.2 млн. лв. (0,9 % от БВП). Основните фактори за формиране превишението на приходите над разходите през месец януари са добрите параметри по изпълнението на данъчните и осигурителните приходи по националния бюджет.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП за януари 2018 г. се очаква да бъдат в размер на 3.700 млрд. лв. (9,7 % от годишния разчет), като спрямо януари 2017 г. се отбелязва ръст от 361.7 млн. лева. Данъчните и неданъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо предходната година с 504.4 млн. лв. (15,8 %), като се отчита ръст при повечето от основните данъци и при приходите от осигурителни вноски.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за януари 2018 г. са в размер на 2.489 млрд. лв., което е 6,3 % от годишния разчет.

За сравнение разходите по КФП за януари 2017 г. бяха в размер на 2.454 млрд. лева. Номиналното нарастване се дължи основно на по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври).

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.01.2018 г. от централния бюджет, възлиза на 84.0 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg