От първи април ще имаме стандарт за трите вида хляб - бял, Добруджа и типов. Той ще е с годност до 36 часа. Цената му не би трябвало да е много по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа. От 500 до 10 хиляди лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб по български държавен стандарт, заяви Войнов, директор на Българската Агенция по безопасност и контрол на храните и бивш началник на НВМС.

По повод проверките в малките магазини Йордан Войнов обясни, че магазините за храни се поставят в 3 категории нискорискови, среднорискови и високорискови. Според него противно на логиката към високорисковите се слагат големите вериги магазини, а към нискорисковите малките квартални магазинчета.

Големите хипермаркети имат разработени системи за самоконтрол, щандовете са изнесени, което е практика навсякъде в ЕС, за да може потребителят като влезе да се ориентира, да огледа спокойно и да пазарува. От друга страна в малките магазинчета това няма как да се случи, проверките там са 1 път в годината и не е ясно през останалата част от времето какво се случва в тях. Според Войнов точно те са високорискови, а не големите вериги супермаркети.

С настоящите проверки в тези малки магазини се цели да се провери какви са техните възможности и какво могат да предлагат. Войнов категорично отрече да защитава интересите на големите вериги магазини, като каза, че пред закона и правилата всички трябва да са равни: "Ние искаме да наложим правила, в края на краищата от това печеливш да бъде българският потребител".

Източник: БНТ