Започват разговорите за актуализация на бюджета

819
Започват разговорите за актуализация на бюджета

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес по въпроса за актуализацията на бюджета. Очаква се и да бъде разгледано намерението за пенсионна реформа, но двата синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа", предлагат обсъждането да се отложи.

КНСБ и КТ „Подкрепа" настояват намерението за пенсионна реформа да се обсъди следващата седмица. Според предложението на правителството възрастта за пенсиониране няма да се повишава. Синдикатите са съгласни да се запази сегашната възраст за пенсиониране - 60 години за жените и 63 за мъжете.

Друго правителствено намерение е да се повиши с три години необходимият стаж - за жените, и за мъжете. Хората, които са навършили годините, но не им достига стаж ще могат да се пенсионират, но ще получават по-ниска пенсия с 2.4% по-малко за всяка година от недостигащия им стаж.

КНСБ предлага да се въведе отново защита за хората, на които им остават три години преди пенсиониране, така че работодателите да не могат да уволняват работниците в предпенсионна възраст. Социалните партньори ще обсъдят и намерението за съкращаване на разходи в държавната администрация, което е част от актуализацията на бюджета, предаде БНР.

Поради драстичния спад на приходите, ръста на разходите и повече от двойното вдигане на заложения дефицит се предвижда ударно намаляване на фискалния резерв от 6.3 млрд. лв. на 4.5 млрд. лв., информита Труд.

Планираният дефицит според проекта в края на годината ще бъде 3 681 194 600 лв., вместо записания в момента недостиг от 1 516 609 200 лв. С малко над 1.9 млрд. лв. ще бъде намалена приходната част на бюджета - от заложени 17.1 млрд. лв. досега числото ще бъде актуализирано на 15.2 млрд. лв. Драстичен е спадът при ДДС и акцизи. Приходите от ДДС ще бъдат занижени от 6.8 млрд. лв. на 5.86 млрд. лв. Планът за акцизите ще бъде намален от 4.58 млрд. лв. на 3.9 млрд. лв.,

Единственото перо, по което е заложен ръст спрямо сега действащия Закон за бюджета, е в приходите от данъци върху доходите на физическите лица. Вместо 1.965 млрд. лв. те ще бъдат завишени на 2.005 млрд. лв.

В противовес на спадащите приходи проектът предвижда разходите на републиканския бюджет да нараснат с 500 млн. лв. - от 8.065 млрд. лв. на 8.54 млрд. лв. Повишението е заради рязко вдигане на непредвидените разходи - от 875 млн. лв. на 1.23 млрд. лв. Само с 300 млн. лв. ще бъдат намалени трансферите и субсидиите - от 9.8 млрд. лв. на 9.5 млрд. лв. В това перо са включени например НОИ, НЗОК, съдебна власт, парламент, БНР, БНТ, фонд "Земеделие", чиито пари няма да се намаляват. Режат се субсидии обаче на общините, БАН и висшите училища.

660 млн. лв. за стари дългове

В проекта са предвидени 660 млн. лв. за плащане на възникнали необезпечени задължения от предходни години. Те се вземат от перото "Резерв за непредвидени и неотложни разходи".

Става дума включително за задължения по международни договори за доставка на въоръжение и оборудване за армията. В тези пари са включени и средства, които ще бъдат предоставени на Българската банка за развитие (ББР), за да се обезпечи финансовият механизъм за уреждане на задължения по републиканския бюджет чрез банката.

Днес пред БНТ Стефан Софиянски, лидер на ССД коментира, че не фискалната мярка, а икономиката, селското стопанство са тези, които ще ни осигурят пътя към Еврозоната.

„Министър Дянков предприе силно хаотични мерки, които не само че не дават резултат, а дават тежък резултат".

Според Софиянски хаосът в правителството идва от: грешната посока - Еврозоната, сбъркания като философия бюджет, лошото опериране с публичните финанси. Правителството, особено премиерът и финансовият министър обявяват ежедневни, рутинни неща като някаква „страшна мярка".

„Трябва да бъде ясно обаче, че или трябва да търсят изход, или да си сменят икономическия екип", заяви Стефан Софиянски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg