Зарята по Нова година: 50 лв. за 2 минути фойерверки

1922
Зарята по Нова година: 50 лв. за 2 минути фойерверки

Обичайно по Нова година най-голям интерес има към пиратките, римските свещи, ракетите и пиро-батериите, които правят т.нар. домашна заря. Това заяви пред БГНЕС Дима Савова, която е собственик на голям магазин за пиротехника и е сред вносителите на пиротехника от Китай.

Досега най-популярни бяха пиратките, разказа тя, които имат само звуков ефект, интересът обаче бързо се измества към пиро-батериите, което показва, че българинът вече търси нещо красиво и цветно, а не само гръм.

Когато става дума за безопасност, хората не трябва да забравят, първо, винаги да закупуват пиротехнически изделия от лицензирани магазини и в никакъв случай от улични търговци или временни обекти, където няма гаранция нито за професионализма на продавачите, нито за това как са съхранявани изделията.


Друг много важен съвет на Савова е никога да не се използват пиротехнически изделия след употреба на алкохол. Тя разказа, че тази година има много добри предложения за красива заря между 1.20 и 2 минути, която може да излезе на едно семейство около 49 лева.

Савова каза също, че след 2010 година, съгласно евродиректива, всички пиротехнически изделия се тестват и като тип и всяка произведена партида. Отделно всяка година по европейски проект Prosafe, главна дирекция “Надзор на пазара” събира поби от фирмите вносители в България, които се изпращат за тестване, обикновено в румънска лаборатория, и там се установява дали изделията отговарят на посоченото в тяхната документация и дали са безопасни за крайния потребител.

Относно правата и задълженията на потребителите, когато става дума за употребата на пиротехнически средства, Савова обясни, „че според закона, който контролира дейностите с пиротехнически изделия, свободно всеки гражданин може да си закупи изделия от първа категория - това са бенгалски огън, пукащи пръчици и всичко, което би могло да се използва в закрити помещения.

От категория две са изделията с по-висока степен на опасност - пиратки, римски свещи, както и някои пиро-батерии, до 5 килограма бруто тегло и категория три - до 10  единични бройки.

От своя страна, потребителите трябва да се съобразяват с общинските наредби за спазване на обществения ред, което означава да не използват пиратки след 22 часа, както и да не ги използват в близост до болници, църкви и училища.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg