Зарята по Нова година: 50 лв. за 2 минути фойерверки

1795
Зарята по Нова година: 50 лв. за 2 минути фойерверки

Обичайно по Нова година най-голям интерес има към пиратките, римските свещи, ракетите и пиро-батериите, които правят т.нар. домашна заря. Това заяви пред БГНЕС Дима Савова, която е собственик на голям магазин за пиротехника и е сред вносителите на пиротехника от Китай.

Досега най-популярни бяха пиратките, разказа тя, които имат само звуков ефект, интересът обаче бързо се измества към пиро-батериите, което показва, че българинът вече търси нещо красиво и цветно, а не само гръм.

Когато става дума за безопасност, хората не трябва да забравят, първо, винаги да закупуват пиротехнически изделия от лицензирани магазини и в никакъв случай от улични търговци или временни обекти, където няма гаранция нито за професионализма на продавачите, нито за това как са съхранявани изделията.

Друг много важен съвет на Савова е никога да не се използват пиротехнически изделия след употреба на алкохол. Тя разказа, че тази година има много добри предложения за красива заря между 1.20 и 2 минути, която може да излезе на едно семейство около 49 лева.

Савова каза също, че след 2010 година, съгласно евродиректива, всички пиротехнически изделия се тестват и като тип и всяка произведена партида. Отделно всяка година по европейски проект Prosafe, главна дирекция “Надзор на пазара” събира поби от фирмите вносители в България, които се изпращат за тестване, обикновено в румънска лаборатория, и там се установява дали изделията отговарят на посоченото в тяхната документация и дали са безопасни за крайния потребител.

Относно правата и задълженията на потребителите, когато става дума за употребата на пиротехнически средства, Савова обясни, „че според закона, който контролира дейностите с пиротехнически изделия, свободно всеки гражданин може да си закупи изделия от първа категория - това са бенгалски огън, пукащи пръчици и всичко, което би могло да се използва в закрити помещения.

От категория две са изделията с по-висока степен на опасност - пиратки, римски свещи, както и някои пиро-батерии, до 5 килограма бруто тегло и категория три - до 10  единични бройки.

От своя страна, потребителите трябва да се съобразяват с общинските наредби за спазване на обществения ред, което означава да не използват пиратки след 22 часа, както и да не ги използват в близост до болници, църкви и училища.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...