Защитници на Морфов основаха „Движение за култура” и се готвят за шествие

993
Защитници на Морфов основаха  „Движение за култура” и се готвят за шествие

© Pixabay

Актьори от Народния театър, които изразиха категоричната си подкрепа за уволнения режисьор Александър Морфов обявиха, че създават „Движение за култура” с настояване за адекватно законодателство за творческите институции. Според тях липсата на такова отваря възможност за една кризисна ситуация, която руши национална институция като Народния театър.

„Движение за култура“ беше представено от Албена Колева, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов. Основателите на новото движение са категорични, че ще инициират законодателни промени. На16 март те организират шествие, което ще започне от Министерството на културата.

„Нямаме никакво намерение да се отказваме и да отстъпваме, докато нормативните актове за нашата култура заприличат на актове за култура", каза  проф. Георги Каприев, цитиран от БТА.  По думите му, промени се необходими в комисиите, с които се избират ръководствата на тези институции, вътрешните правилници, липсата на контрол и възможността за адекватно представяне на качеството на продукцията.


„Готови сме да работим с държавните структури - Министерство на културата, Министерски съвет, парламент, комисия в парламента. Нямаме афинитет към конкретна политическа формация. Пази Боже, да прераснем в политическа формация. Ние се занимаваме с култура“, заяви проф. Каприев.

За директора и мушмулите: Камен Донев с разбиваща ирония за Народния театър12 минути бяха необходими на Камен Донев, за да събере в едно всички емоции от скандала в Народния театър, превърнал Храма на Мелпомена в арена на евтино зрелище

Актьорът Камен Донев се обърна към колегите си от цяла България - актьори и режисьори, пряко ангажирани в театралната сфера:

„Уважаеми колеги,  животът е една борба и в тази борба няма място за мълчание. Моят призив към всички е да вземат отношение, да се включат активно, когато му дойде времето за промени, за решаване на съществени въпроси, свързани с театралното изкуство. С болка констатирам колко много хора искат да кажат нещо, но не го казват. Да, законът е нещо много хубаво и е трегер на едно общество. Но идва момент, в който виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално измерение. Какво значи една буква или една алинея, какво означава един юридически виртуозитет, една правна, окопана територия, брилянтно менажирана и дирижирана от някакъв си човек, когато виждаме с кални ботуши да се потъпква светинята на театъра", каза Камен Донев.

„Оказва се, че когато един директор спечели конкурс, той, като че ли, е едноличен собственик на този театър. Говоря за всички театри. Няма никаква санкция, никаква отговорност. Той може да реши да направи с един театър каквото си иска. Може, ако е добър директор, да го изведе напред, но в повечето случаи виждаме, че театрите не са в чудно състояние. Театърът се случва в свободата на духа на едни хора. Не може ти, марширувайки, да правиш театър. В театъра трябва да влезеш с настроение, да има атмосфера. Затова толкова говорим за атмосферата в Народния театър. Атмосферата е важна", каза актрисата Албена Колева.

Морфов след скандала в Народния: Очаквах много отдавна това да се случи„Очаквах много отдавна това да се случи“. Това заяви в първия си коментар пред медии относно уволнението му от Народния театър Александър Морфов

„Движение за култура“ си поставя една по-голяма цел в перспектива да участва в изработването на стратегия за българската култура, която по някакъв начин предполага устойчивост и развитие на целия културен сектор“, обясни режисьорката Лилия Абаджиева.

„30 души се напуснали Народния театър от идването на новия директор. Пълният щат на Народния театър е бил 231 души, в момента в Народния театър има 312“, каза актьорът Валери Йорданов. „Един от основните проблеми е отказът на Васил Василев да даде отчет на министъра, който беше поискан от депутат - отчет за заплатите, информация за напуснали и назначени и за договорите с фирми“, каза още той.

Припомняме, че актьори и служители от Народния театър излязоха в подкрепа на Александър Морфов, след като на 28 февруари стана ясно, че той е дисциплинарно уволнен. В същия ден по свое желание поста си напусна пиарът на театъра  Велислава Кръстева, с която Морфов беше в конфликт. Режисьорът надраска вратата на кабинета ѝ в Народния театър с надписи "ДПС" и "Изчезвай". Избухна публичен скандал, последван от оставките на драматурга Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев.

След това част от актьорите подеха подписка в подкрепа на Морфов, а неин организатор стана една от звездите в трупата на театъра – Валери Йорданов.

Последва реакция от тогавашния служебен министър на културата Велислав Минеков, който разпореди пълна проверка на първата сцена. В „сагата” се намеси и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който коментира: „Депесарят няма ли право на работа? 350 000 души гласуват за ДПС. Какво да ги правим - да ги изселим на Марс, на Юпитер? Г-жа Кръстева не е в нарушение на законите, напротив”.

Директорът на Народния театър обясни защо е уволнил Александър МорфовДлъжностите на Александър Морфов и Велислава Кръстева са били закрити, за да се запази Народният театър

Темата се разрасна още повече, след като стана ясно, че директорът Васил Василев иска да промени структурата на театъра. Новият вариант предвижда премахването на длъжностите главен режисьор и на директор по връзки с обществеността и медиите.

В последствие от Министерството на културата информираха, че новият служебен министър Найден Тодоров е върнал за "корекции" новия устройствен правилник заради пропуски, без да уточняват какви са измененията в структурата, предложени от ръководството на Народния театър.

Според Закона за закрила и развитие на културата, "културните институти определят самостоятелно своите задачи и структура съобразно предмета на дейността си". Утвърждаването на структурата на театрите е задължение на техните директори, уточниха още от културното министерство.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg