Защитниците на "Натура 2000" отварят зелен чадър в знак на протест

837
Защитниците на

И днес пред Министерски съвет ще се проведе ежеседмичното гражданско присъствие в защита на "Натура 2000". За символ на акцията си тази седмица природозащитниците избират зеления чадър, който ще отворят за незащитените зони, тъй като очевидно инвеститорските интереси имат своя "протестоустойчив" политически чадър, но природата няма изискваната от законите защита.

Този четвъртък те ще бъдат с отворени зелени чадъри, независимо от времето.

В средата на юни още не е готов екипът за прецизирането или още казано - повторната инвентаризация на отложените зони по екопрограмата "Натура 2000". Това става ясно от последния получен отговор от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на поисканата от гражданска група "За Натура 2000" поредна информация по съставянето на такъв екип.

Организаторите на зелените граждански присъствия пред Министерски съвет (МС) всеки четвъртък припомнят в тази връзка, че Кабинетът заяви за сформирането на такъв екип от учени след решението си от 15 февруари за одобряване на списъка от зони по "Натура 2000", които да бъдат представени пред Европейската комисия.

Това е ангажимент на страната ни, който трябваше да бъде изпълнен на 01 януари 2007 г. в спазване на двете европейски директиви - съответно за птиците и местообитанията.

Те посочват още, че закъснението на екипа ще затрудни работата по Директивата за птиците, тъй като прелетните птици например, които у нас са огромната част от птиците на Европа изобщо, са вече по-близо до отлитането си към края на лятото след около 2 месеца и евентуалното им описване би станало невъзможно при още малко закъснение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg