Защо в ресора на комисаря по иновациите липсва думата "наука"?

635
Защо в ресора на комисаря по иновациите липсва думата

© Instagram

Консервативният български политик Мария Габриел ще оглави ресора "Иновации и младеж" в новата Европейска комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен. Само че, за разлика от нейните предшественици, в него липсва думата "наука", отбелязва списание Science.

Ако бъде одобрена от Европейския парламент, Габриел ще заеме поста през ноември и ще отговаря за милиарди евро, предназначени за развитие на образованието, научните изследвания, иновациите, културата, младежките и спортните програми.

В момента тези сфери са разделени между двама комисари - унгарецът Тибор Наврачич отговаря за ресора "Образование, култура, младеж и спорт", а протугалецът Карлош Моедаш - за "Изследвания, наука и иновации".

Някои европейски учени се притесняват, че с отпадането на конкретното присъствие на "науката" в ресора на новия еврокомисар, академичната общност ще изпадне по-надолу в списъка на приоритетите на новата комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен.

Други обаче са на мнение, че с обединяването на двата ресора бюджетите ще се увеличат, а институциите ще имат възможност да разработват свързани проекти, които да включват различни насоки. 

Роберт-Ян Смитс, който ръководи Технологичния университет в Айндховен, Холандия, и е един от "архитектите" на Хоризонт 2020, коментира пред изданието, че сливането на двата портфейла "ще даде на образованието, науката и иновациите повече тежест и видимост".

Настоящият еврокомисар по научните въпроси Карлош Моедаш обаче не е толкова оптимистично настроен. Малко преди обявяването на екипа на Урсула фон дер Лайен той коментира в своя профил в Twitter, че липсата на престиж продължава да тежи върху научния ресор в Еврокомисията, въпреки увеличаването на бюджетите. 

"Истината е, че никой не се интересува от това кой ще е следващият комисар, отговарящ за научните изследвания. През последните 5 години се опитах да поставя този ресор по-високо в дневния ред, но все още ни предстои дълъг път", заяви Моедаш.

България в Топ 50 на най-иновативните държавиЮжна Корея запазва челното си място в тазгодишната класация на Bloomberg

В първата си пресконференция новият шеф на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен почти не засегна темата за научните изследвания. Тя постави фокуса върху климатичните промени и дигиталната трансформация, но без да спомене и дума за ролята на науката в тези две сфери, пише още сп. Science.

Фон дер Лайен обаче беше категорична, че Габриел, която до момента заемаше поста на комисар по дигиталната икономика, е "най-подходящият човек за новия общ портфейл на иновациите и младежта".  

Една от първите задачи на новия еврокомисар ще бъде подготовката на Хоризонт Европа - новата 7-годишна програма за изследвания и иновации, която трябва да стартира през 2021 година и да наследи Хоризонт 2020. Бюджетът на програмата е в размер на 94 милиарда евро, но предстои да бъде одобрен от Европейския парламент и националните законодателни органи на държавите от Съюза.

Мария Габриел идва на поста със солиден административен опит зад гърба си, пише още сп. Science. Тя е завършила френска филология и политически науки, а от 2009 г. е депутат в Европейския парламент. Настоящата ѝ позиция на комисар по дигиталната икономика включва редица дейности за насърчаване на разработки в областта на облачните технологии, роботиката и клетъчните мрежи.

Фактът, че тя самата няма научна степен не е проблем, смята генералният секретар на Лигата на европейските научноизследователски университети институти Курт Декетелер. По думите му нейната академична експертиза ще бъде изключително ценна по време на бюджетните преговори за Хоризонт Европа.

"Тя ще трябва да работи с двама генерални директори в Европейската комисия - на образованието и на науката. Еврокомисарят не разполага нито със средства, нито с човешки ресурс, но има политическа отговорност. Генералният директор има и пари, и човешки ресурс, но не разполага с политическа тежест. Те трябва да сформират отбор", обяснява Роберт-Ян Смитс.

Очаква се прослушването на Мария Габриел пред Европейския парламент да се състои в началото на октомври.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg