Засилваме икономичесткото си сътрудничество с Индия

428
Засилваме икономичесткото си сътрудничество с Индия

Премиерът Сергей Станишев отпътува на държавно посещение в Индия до 15 септември, придружаван от министрите на правосъдието и труда и социалната политика Миглена Тачева и Емилия Масларова и от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. В делегацията на премиера са и над 20 представители на бизнеса от хранително-вкусовата, лозаро-винарската и текстилната промишленост, телекомуникационния и енегийния сектор, туризма и фармацевтиката.

Цел на посещението на премиера Сергей Станишев и водената от него делегация е укрепване на отношенията на партньорство между България и Индия в качествено новите условия на членство на страната ни в ЕС.

На 11 септември, вторник, премиерът Сергей Станишев ще посети училище „Георги Раковски” в Делхи и ще се срещне с ръководството и възпитаниците му. В негово присъствие ще бъда връчено дарение и ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между 79-то СОУ „Индира Ганди”, София, и „Георги Раковски”, Делхи. По-късно министър-председателят ще посети Департамента по славянски и угро-фински изследвания на Делхийския университет и ще изнесе лекция в Индийския съвет по световни въпроси в Делхи на тема „България в Европейския съюз; Задълбочаване на Българо-индийското партньорство”.

Официалната програма на министър-председателя Сергей Станишев ще започне на 12 септември, сряда, с церемонията по посрещането му в президентския дворец Ращрапати Бхаван. След церемонията премиерът ще положи венец на мястото на кремацията на Махатма Ганди. Деловата програма на министър-председателя предвижда срещи с президента на Индия Пратибха Патил, вицепрезидента на Хамид Ансари и външния министър Пранаб Мукерджи. Премиерът ще разговаря със Спикера на Долната камара на парламента на Индия Сомнатх Чатърджи и ще се срещне с представители на Дружеството за Индийско-българско приятелство. Предвидена е и среща на премиера Сергей Станишев със Соня Ганди, председател на управляващата коалиция “Обединен прогресивен съюз”.

В рамките на програмата за деня министър-председателят ще открие двустранен българо-индийски бизнес форум.

По-късно премиерът Сергей Станишев ще бъде приет от индийския си колега Маномхан Сингх. Те ще разговарят «на четири очи», след което ще се проведат пленарните разговори между двете делегации. В присъствието на двамата министър-председатели ще бъдат подписани редица двустранни документи. Сред тях са Споразумение за икономическо сътрудничество, Договор за правна помощ по наказателни дела, Договор за правна помощ по граждански и търговски дела, Договор за трансфер на осъдени лица, Протокол за изменение на Договора за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и индийската Корпорация за малки предприятия и други.

В четвъртък, 13 септември, премиерът Сергей Станишев и водената от него делегация ще отпътуват за гр. Бангалор, столица на щата Карнатака, където ще посетят централата на Индийския институт на космически изследвания (ISRO). Предвидени са срещи с главния министър на щата Карнатака Х. Д. Кумарсвами и с губернатора на Рамешвар Тхакур.

На 14 септември, петък, делегацията, водена от министър-председателя Сергей Станишев, ще посети централата на “Infosys Technology Ltd.”, след което ще отпътува за гр. Ченай. Там премиерът ще разговаря с губернатора на щата Тамилнаду С. С. Барнала и ще посети производствени мощности на „Вестаз РРБ Индия”, водеща компания в производството на електроцентрали с възобновяеми източници на енергия.

В последния ден от официалната си визита в азиатската държава министър-председателят ще посети най-големия ИТ парк в Ченай и регионалния офис на аутсорсинг компанията “Sutherland Global Services”, след което ще отпътува за България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg