Засилват контрола върху спазването на стандартите в домовете за деца

328
Засилват контрола върху спазването на стандартите в домовете за деца

Намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата е първият приоритет на Националната програма за закрила на детето през 2008 г.

Правителството одобри документа, който включва дейности в изпълнение на оперативните цели на Националната стратегия за детето 2008-2018 г., съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.

Мерките по първото приоритетно направление предвиждат засилване на контрола върху спазването на стандартите в домове за деца, лишени от родителска грижа, или деца с умствена и физическа изостаналост, както и на лицензираните доставчици на социални услуги за деца. Ще се извършва постоянно наблюдение на процеса на закриване, реформиране и преструктуриране на специализираните институции за деца.

Предвидено е осигуряването на адаптирани превозни средства за нуждите на специализираните институции, както и увеличаване на единния стандарт за финансиране на домовете за деца, лишени от родителска грижа.

На разширеното заседание на политическия съвет на управляващата коалиция в "Катарино" в края на миналата седмица беше взето решение това да стане от 1 юли 2008 г., като средствата ще се повишат с 50 на сто и от 3974 лева ще станат 5961 лева за дете, се посочва в съобщението.

Ще продължи насърчаването на отговорното родителство чрез подкрепа на доходите на родителите или осиновителите. На семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания, се предоставя месечна добавка от 70 на сто от минималната работна заплата до завършване на средно образование на детето. Помощ за отглеждане на деца получават и семействата с ниски доходи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg