Застаряването на научните кадри – проблем пред конкурентоспособността на нацията

493
Застаряването на научните кадри – проблем пред  конкурентоспособността на нацията

Застаряването на научните кадри е един от проблемите пред развитието на конкурентоспособността на нацията. Това посочи днес пред журналисти министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, който откри международната конференция "За
повишаване на конкурентоспособността на Югоизточна Европа" .

Тежко е положението с научното израстване, ние почти нямаме професори под 45 години, каза Вълчев. Той посочи, че за тази година във фонд "Научни изследвания" има заделени 60 милиона лева, но те са недостатъчни за значителни научни проучвания. Големите компании, които могат да инвестират в научни изследвания, са мултинационални и нямат интерес да извършват проучването си точно в България, отбеляза Вълчев, цитиран от БТА.

Като сериозен проблем той посочи недобре развитото публично-частно финансиране на проекти в България.

Д-р Желю Желев, президент на България от 1990 до 1997 година и президент на Балканския политически клуб, също посочи в приветствието си към участниците в конференцията, че проблем в България е застаряването както на населението, така и на науката. По данни на Евростат в момента в Европа на 1000 души се падат средно по 5.5 учени, докато в САЩ са над 9, в Япония - 10, а за България - те са под 3, коментира д-р Желев.

В България няма нито един професор под 35 години, а едва 12 са под 44 години, отбеляза той и добави, че от общо 1299 професори над 600 са над 65 години. Рязко вдигане на заплатите
на учените и изграждане на по-добра организация в научната общност посочи Желев като мерки за привличане на талантливи млади учени.

Приветствие към участниците в конференцията отправиха още и заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков, директорът на офиса на Европейската комисия в София Зинаида Златанова, приветствие бе прочетено и от името на президента Георги Първанов.

В конференцията, която ще продължи и утре, участват представители на научните среди и на административни органи от Румъния, Австрия, Гърция, Турция, Белгия, Словения, Хърватия,
Босна и Херцеговина и Черна гора, както и на български фирми и организации.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg