Затворническо мляко и сирене ще се появят на пазара

1276
Затворническо мляко и сирене ще се появят на пазара

До Нова година е напълно възможно в магазинната мрежа на Смолян да се появят млечни продукти, произведени от мандрата на Затворническо общежитие - Смолян, каза директорът на затвора Христо Солаков.

Той обясни, че се очаква комисия от Министерството на земеделието и храните, която да извърши проверка на място и да утвърди процедурите. Направени са три проби на млечните продукти, които не са показали никакво отклонение от изискванията по Български държавен стандарт за млякото. Вече е избрано името на серията млечни продукти, но те ще се пази в тайна до официалното излизане на затворническото сирене и кисело мляко.

Всички необходими разрешителни вече са получени от страна на администрацията на затвора, като се чакат подписаните документи и сертификати, за да може произвежданите от затворниците млечни продукти да намерят място в магазинната мрежа.

Всичко е съгласно ветеринарните изисквания и закона, като технологията, по която ще се произвеждат млечните продукти, не позволява влагането на заместители на млякото или сухо такова, което ще рече, че те ще се правят от натурално овче и краве мляко.

Солаков обясни, че затворническото общежитие е сред първите, които заедно с краве кисело мляко ще пусне на пазара и овче - собствено производство. В момента лишените от свобода се грижат за 127 овце и 17 дойни крави. Ежедневно се добиват по 200 литра краве мляко и около 60 литра овче мляко, като овчия продукт е само в периода на лактация.

Въпреки че все още не може да се намери на пазара, затворническото сирене е много популярно сред служителите на самия затвор, както и сред колегите им в страната, които, когато идват на гости или екскурзия, не пропускат възможността да си купят от родопски млечен продукт. Затворниците също много го обичат, като често, когато излизат в отпуск, го купуват като подарък за близките си.

Източник: радио Фокус-Сливен

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg