Затягат контрола по събирането на местните данъци и такси

1380
Затягат контрола по събирането на местните данъци и такси

Общините в цялата страна затягат контрола по събирането на местните данъци и такси. Местната власт може да се обръща и към частни съдебни изпълнители. Новост е и местният данъчен инспектор. От този месец започна и плащането на новите налози, информира бТВ.

Налозите се увеличават едва в 16 от всичките 264 общини. Това са предимно по-малките и бедни общини, където данъците не са вдигани от години и заради натрупаната инфлация трябва да бъдат актуализирани. Някои общини, като в Кърджали например, вдигат само такса смет. В шест общини, като Плевен, пък има намаляване. Ставките във всяка община са променят различно.

В много селища и тази година, ако си платите налогът до 30 април в пълен размер, а не на вноски, ще получите 5 процента отстъпка. Неудобството в този случай е, че така ще натоварите извънредно месечния си бюджет, освен ако предишните месеци не сте заделяли предвидливо по малко пари специално за тази цел.

Общините вече ще имат местни данъчни инспектори. „След установяване на просрочие, първа покана, после втора покана, трета и след това назначаване на данъчни проверки", каза Гинка Чавдарова, Национално сдружение на общините.

В София официално няма увеличени данъци. С направеното презониране много имоти попаднаха в по-скъпи райони. Така около 90 хиляди столичани ще платят между 20 и 45 процента по-висок местен налог.

В Пловдив данъците не се вдигат. От тази година вече има данък колиба за всички селски постройки с данъчни оценки под 1680 лева. Приходите от данъка в много случаи няма да покрият разходите на общините за пощенски известия до длъжниците.

Във Варна и Бургас заради 5-те процента отстъпка много хора, предимно пенсионери, платиха налозите в пълен размер. В Добрич пък очакват допълнително пари от новия туристически данък. Няколко общини като Плевен намалиха такса смет. За фирмите намалението е по-голямо, отколкото за гражданите. Заради кризата.

Хората все пак масово смятат, че местните данъци си остават високи и бреме за месечните бюджети, защото не можем да го плащаме на 12 равни вноски. Сдружението на общините направиха следното сравнение. От всеки сто лева данъци, които плаща всеки един от нас, едва 2,90 лева отиват в местния общински бюджет. Останалото прибира държавата под формата на преки данъци и акцизи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...