Завърши ремонтът на последния участък от прохода "Петрохан"

971
Завърши ремонтът на последния участък от прохода

© АПИ

Завърши рехабилитацията на последния участък от прохода "Петрохан" на територията на Софийска област, съобщават от Агенцията за пътна инфраструктура. Отсечката с дължина от 22.2 километра е между Костинброд и Бучин проход.

Инвестицията в проекта за Лот 2 е за близо 11 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Път II-81 София – Петрохан – Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.


С успешното изпълнение на проекта тази година завършва рехабилитацията на общо 43 км от второкласния път, а с това и на целия проход „Петрохан“. В края на август тази година бяха ремонтирани 20.8 км в отсечката Бучин проход – Берковица, включени в Лот 3 на оперативната програма. Трасето на територията на област Монтана беше ремонтирано през 2015 г. по програма „Транзитни пътища V“.

Началото на рехабилитирания участък в Лот 2 (между 8-и и 30-и км) е в края на гр. Костинброд, преминава през с. Бучин проход и завършва след кръстовището за гр. Годеч. Пътят е с нова асфалто-бетонова настилка. Възстановено е отводняването на платното и пътната конструкция в участъците с нарушена носимоспособност.


Отсечката е с нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци. Ремонтирани се 11 пътни кръстовища – за гр. Сливница и гр. Годеч, както и за околните села. Обновени са две мостови съоръжения – над р. Блато при 8-и км и р. Бучино при 29-и км. Укрепен е и свлачищен участък от км 9+950 до км 10+030.

С изпълнението на проекта са подобрени транспортно-експлоатационните качества на отсечката, безопасността на движение и удобството на пътуващите с по-висока скорост и за по-кратко време, съобщават още от АПИ.

Строително-монтажните работи на Лот 2 са изпълнени от ДЗЗД „Пътища 2016 - 1 етап“, с участници „Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Пътища и съоръжения“ ЕАД и „Димас“ АД. Стойността на договора е 10.79 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „ММЛ-ТК“, в което участват „МОТТ МАКДОНАЛД ЛИМИТИД“ и „Трансконсулт-БГ“ ООД. Техният договор е за 280 хил. лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0009 Лот 2 „Път ІІ-81 Костинброд - Бучин проход от км 8+200 до км 30+400, област София“ е 11.29 млн. лв. с ДДС.
Финансирането от Европейския съюз е в размер на 9.6 млн. лв., а националното съфинансиране е 1.69 млн. лв. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg