Завършва туининг проект по ФАР на ЕС „Усъвършенстване на бюджетния процес в България”

947
Завършва туининг проект по ФАР на ЕС „Усъвършенстване на бюджетния процес в България”

Българо-холандският туининг проект „Усъвършенстване на бюджетния процес в България”, част от цялостния проект „Укрепване на институционалния капацитет на Министерството на финансите”, стартира през м. април 2006 г. и приключва официално на 30 ноември 2007. Той е финансиран със средства от Европейския съюз по национална програма ФАР 2004 и е на стойност 1.3 милиона евро.

Ръководител на проекта от българска страна е г-н Любомир Дацов – заместник-министър на финансите. Ръководител на проекта от холандска страна е г-н Питър Арнолдус, понастоящем директор на дирекция „Финансови и икономически дейности” в холандското Министерство на външните работи. Постоянен туининг съветник на проекта е г-н Рон Бринкс. Координатор на проекта от българска страна е г-н Добрин Пинджуров – директор на дирекция „Бюджет”. Участници в срещите на Управителния комитет на проекта са също заместник-министър Кирил Ананиев, както и директорите на дирекциите в МФ: „Държавни разходи”, „Финанси на общините” и „Вътрешен контрол”. От холандска страна в срещите участва също и г-н Хелмер Фосърс – директор на дирекция „Бюджет” в холандското Министерство на финансите.

Основната цел на туининг проекта бе да се подобри бюджетното планиране и процедури, както и да конструира бюджетен процес в съответствие с най-добрите практики в страните-членки на ЕС. Подобряването на бюджетния процес води до по-ефективно и ефикасно разпределение на публичните разходи. Качеството на публични финанси е и една от основните цели на Европейския съюз, залегнала в дневния ред на последните председателства на Съвета на ЕС. Това е и доминиращата тема тези дни, когато в Народното събрание се обсъжда бюджетът за 2008 година. Неизбежно стремежът да се отговори на обществените очаквания се свързва с необходимостта от ясно заявена отговорност за резултатите, които администрацията реализира в полза на гражданите.

Проектът изпълни четири основни компонента с цел да се обхванат всички аспекти на управлението на публичните разходи, а именно: „Законодателна рамка”, „Бюджетни практики”, „Професионално развитие чрез обучение” и „Засилване на капацитета за обучение на Школата по публични финанси”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg