Заведения по морето с 50 000 лв. оборот забравили ДДС-то

1356
Заведения по морето с 50 000 лв. оборот забравили ДДС-то

140 акта за различни нарушения са съставили екипите на НАП-Бургас при активните си проверки по Южното Черноморие, съобщиха днес от приходната администрация в областния център.

От средата на юли до края на август обект на наблюдение са били 48 големи заведения за обществено хранене, атракциони, складове за хранителни стоки, супермаркети, както и хотели и прилежащи към тях търговски помещения. Най-честото нарушение и през този летен сезон си остава неиздаването на касова бележка, а също и липсата на контролни ленти и наличие на разлики в касовите наличности, поясни пресаташето на НАП-Бургас Христо Узунов.

Екипите са действали предимно на територията на курорта Слънчев бряг, в Равда, Несебър и Созопол. Реализирани са били и много нощни проверки. Между три и пет дена е продължавало физическото наблюдение върху наблюдаваните обекти, в резултат на което оборотите са се покачвали значително. В заведение с дневен приход от 400 лв., след започване на физическия контрол, оборотът е нараснал до 6 000 лв., дадоха конкретен пример участвали в проверките органи по приходите. В склад за хранителни стоки в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг проверяващите засекли дневен оборот, маркиран на касовия апарат за 20-30 лв., след наблюдението той достигнал 10 000 лв..

За 11 обекта вече е открита процедура за принудителна регистрация по ДДС. Причината - оборотите само за седмица при наблюдението достигнали изискуемия минимален праг от 50 000 лв., при който следва задължителна регистрация. «На практика предотвратихме укриването на данък в доста голям размер, идеята на тези проверки е не толкова съставянето на актове за констатирани административни нарушения, колкото изваждането на светло на реалните обороти, последваща селекция и контролни действия, там където е необходимо», коментира изпълняващият длъжността директор на ТД на НАП-Бургас г-н Живко Тодоров.

Нов момент в кампанията на данъчните това лято е бил и осъщественият контрол по веригата на доставките. След проверките на селектираните предварително обекти, е бил извършен и контрол на основните доставчици. Извършено е било наблюдение дали има съответствие при фактурите на доставчика и на получателя на доставката. Екипите са проверили и част от обектите, на които през миналия летен сезон е било извършено физическо наблюдение. Констатацията е, че не са били установени фрапиращи разлики в оборотите.

На повече от 40 хотела и прилежащите към тях търговски площи са били извършени проверки за установяване на реалната заетост, начина на заплащане на туристическите услуги, както и договорите за отдаване под наем. Проверките ще бъдат последвани от ревизии, там където са налице особено големи разминавания при отчетността на оборотите, уточниха още от НАП-Бургас.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg