Здравният министър облекчи ограниченията за фермерските пазари

774
Здравният министър облекчи ограниченията за фермерските пазари

© Pixabay

Всяка община трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващите производители за директни доставки на малки количества суровини и храни, така че да могат се спазват мерките за физическа дистанция. Това се посочва в заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

За целта се предвижда разширяване на площта на фермерските пазари, там където това е необходимо и поставяне на информационни табели за спазване на мерките, въвеждане на заграждения с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара, осигуряване на персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиентите, предпазване на храните от вторично замърсяване, спазване на дистанция от минимум 2 метра между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите, ползване на предпазни средства от продавачи и потребители, спазване на лична хигиена и дезинфекция.

От здравното министерство препоръчват също така да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи, а земеделските производители да могат да реализират своята продукция при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.


За осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопанските животни, по преработката на суровини и производство на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с нарочно предписание, като могат да напускат дома си с цел придвижване до работното място, което гарантират с лично подписана декларация, като работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица.

Поне 9 основни храни с ръст от над 10% от 13 март насамНай-голям ръст се отчита в цената на лимоните. Те вече се предлагат на цена от 3.44 лв. по цени на едро, спрямо 2.15 лв. към 12 март. Това прави ръст от 60% за по-малко от месец.

 

Здравното министерство изрично нарежда да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органите на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Така, на практика, се отменят решенията на много общини, включително и в София, за затваряне на фермерските пазари, които бяха взети в края на март, за да се ограничи разпространението на COVID-19.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg