Здравноосигурителната вноска за 2008 г. си остава 6 на сто, реши правителството

344
Здравноосигурителната вноска за 2008 г. си остава 6 на сто, реши правителството

Здравноосигурителната вноска за 2008 г. остава в досегашния размер - 6 на сто. Това предвижда проектът на закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година, одобрен на днешното правителствено заседание, съобщи правителствената информационна служба.

Проектобюджетът е с балансирано салдо - приходите и разходите са в размер на 1 680 670 хил. лв. Основните приходи са от здравноосигурителни вноски - 967 561 хил. лв. Предвижда се и субсидия в размер на 206.4 млн. лв. от държавния бюджет, с която да се финансира дефицитът по бюджета на НЗОК. Това ще даде възможност за запазване на наличност от 366.5 млн. лв. в БНБ и ще се гарантира финансовата стабилност на институцията.

За здравноосигурителни плащания са планирани 1 486 309 хил. лв. От тях за първична извънболнична медицинска помощ - 125.9 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ - 136.2 млн. лв., за медико-диагностични дейности - 55.6 млн. лв., за дентална помощ - 67.5 млн. лв. Най-много средства отново са насочени към болничната помощ, за която са предвидени 785.6 млн. лв., и за лекарства и медицински изделия за домашно лечение - 295.5 млн. лв.

Бюджетът на НЗОК за 2008 г. е насочен към запазване на оптимален баланс на дейностите в различните направления на здравноосигурителните плащания, като се увеличават средствата за дейностите, свързани с медицинската помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност.

Сред водещите приоритети е осигуряване на потребностите от първична извънболнична медицинска помощ на базата на въведените регулативни стандарти, което предпоставя равен достъп за всички здравноосигурени лица за остри случаи и осигуреност на специализирани и медико-диагностични дейности за диспансерно болните.

Гарантирано е изпълнението на дейностите по Наредбата за основния пакет, издадена от министъра на здравеопазването - еднаква по обем и достъп медицинска помощ за всички райони на страната и усъвършенстване на моделите на заплащане на болничната помощ.

С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предвижда, че ако до 1 декември 2007 г. не бъде постигнато съгласие между преговарящите страни по проекта на национален рамков договор за 2008 г., ще се прилагат правилата на Националния рамков договор за 2006 г. Така ще се гарантира лечението на пациентите през 2008 г., както и справедливото заплащане и договаряне с изпълнителите на медицинска помощ в
рамките на бюджета на НЗОК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg