Цените на едро на хранителните стоки миналата седмица спряха да падат, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на Тържищните цени се повиши от 1.534 пункта на 1.562 пункта за една седмица.

Оранжерийните домати поскъпват със 17.4 на сто и се продават средно по 0.81 лв. За килограм. Оранжерийните краставици са с 10% по-скъпи и се търгуват средно по 0.94лв./кг.

Картофите се търгуват средно по 0.56 лв./кг. Зелените чушки понижават цената си с 3.6 процента за една седмица до 0.80 лв. за килограм на едро. Червените чушки се купуват почти без промяна - по 1.19 лв. за килограм на едро.

Зелето се търгува средно по 0.33 лв./кг. с една стотинка по-евтино от началото на миналата седмица.

Замразените пилета се търгуват с 2.3% по-скъпо по 3.56 лв./кг средна цена. Захарта през същия период поскъпва с три стотинки и се търгува по 1.42 лв./кг на едро. Брашно, тип "500", поскъпва с 6.0% и се продава по 0.71лв./килограм.

Яйцата се продават на едро 0.18 лв. бройката. Цената на олиото на едро се задържа средно 1.76 лв. за литър. Кашкавал "Витоша" се продава по 8.13 лв./кг, а цената на кравето сирене намалява с 1.4 процента до 3.45 лв. за килограм.

Цената на ябълките пада с 1.0 на сто до 0.98 лв. за килограм. Прасковите се продават с 8.0 на сто по-висока цена – средно 1.22 лв./кг. Дините поскъпват със 7.1 на сто до 0.30 лв./кг., а пъпешите са с 10.5 процента по-висока цена и се продават средно по 1.05 лв. за килограм на едро.

Източник: БТА