Зеленчуците у нас - пълни с пестициди

1595
Зеленчуците у нас - пълни с пестициди

Пресните плодове и зеленчуци, които хапваме у нас, бъкат от пестициди. Българинът обаче не получава достоверна информация какво всъщност поглъща заедно с витамините. Пестициди има в салати, домати, зеле, цитруси, банани, гъби, чушки.

За това алармираха на пресконференция днес от проекта "Граждански принос към създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните". Той е подкрепен от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа и се реализира от Национално движение "Приятели на земята" и фондация "Правото да знам", съобщава АСН.

Откриват се дори и остатъци от пестициди, които са забранени за употреба в България и другите страни от ЕС. Заради тази забрана съдържащите ги храни не би трябвало изобщо да са на пазара. Имало и такива храни, в които количество пестициди надвишава допустимата норма.

От неправителствените организации са пратили в сертифицирана лаборатория в Холандия за изследвания 24 проби от 9 вида храни. Резултатите показали, че остатъци от пестициди има в цели 92% от пробите. 15 от засечените препарати били забранени за употреба в ЕС.

В същото време обаче обобщените данни на нашето здравно министерство за всяка от последните 5 г. показвали наличие на пестициди едва в под 1% от пробите, твърди Валентина Лукова, ръководител на проекта. В България все още няма нито една акредитирана лаборатория за изследване на храни, сочи тя.

В пробите, пратени в Холандия, бил открит цял коктейл от пестициди. В един вид портокали имало едновременно 14, а в гъби - 11. Сред тези пестициди имало такива, които увреждат развитието, репродуктивните способности. Други пък били мутагенни или канцерогенни. В някои случаи комбинацията между видовете засилва негативното действие на всеки от тях.

В България се проверявало за наличието на много малък брой пестициди, а в ЕС - за повече от 100 вида. В същото време обаче у нас се вземат много повече проби, отколкото в други страни. Тук - по 37 на 100 хил. души население, а във Франция - по 8, в Полша - 4, в Чехия - 9, в Германия - 20. И въпреки че при нас контролът е поголовен, не се открива практически нищо.

По думите на Лукова данните за наличие на пестициди достигат до потребителя изкривени заради недобрия мониторинг. В България той се осъществявал от две институции - земеделското и здравното министерство. Първото следи продуктите, а второто - храните.

Истинският абсурд обаче бил, че проверки на двете министерства, състояли се в рамките на два дни, могат да дадат коренно различни резултати. Например проверка на здравното министерство отчита замърсяване в под 1% от пробите, а контролът на земеделското показва стойности като тези, които се отчитат за страните в ЕС - над 40%.

Източник: utre.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg