Зелик: В България има много талант, но липсва капацитет

1262
Зелик: В България има много талант, но липсва капацитет

„България може да стане средноевропейска държава в следващите три години", заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет, след подписването на меморандума за разбирателство между Световната банка и България- Това съм го обещал. След това да дойдат другите и да я направят като Швейцария", каза той.

Той отбеляза още, че вземането на пари от Световната банка ще повиши дефицита в бюджета, но най-важното от срещата е, че много бързо, в рамките на седмици, ще бъде направен анализ, заедно с експертите на Световната банка. Парите, по думите му, ще бъдат вложени в пътната инфраструктура. Това ще се отрази и на инвестициите, и на потреблението и ще се отворят нови работни места  

Обещал съм на българите - в рамките на следващите три години ние да правим средно по 60 километра магистрала на година плюс това, което в момента работим за второкласните и третокласните трасета и плюс това, което Брюксел очаква от нас - именно чрез Световната банка, да направим проектите за Струма, Кресненското дефиле, „Черно море", „Хемус" и всички останали възли инфраструктура, която ни интересува. Световната банка дава пари на сърбите да си направят Белград - Ниш - София, а ние трябва да направим София - Димитровград, ако искаме да се съберат двете магистрали, каза Борисов.

По думите му - Брюксел не е някаква „столица на злото" за държавите, които надхвърлят дефицит от 3%. В Брюксел ние имаме партньори. Неслучайно президентът на Световната банка каза, че ние като правителство имаме приятели в Америка, приятели в Брюксел, приятели в Европа, мисля, че и в Русия, каза той.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик пък коментира, че правителството изпълнява бюджет, изпълнен с предизвикателства в период на икономическа криза. Пътищата са важни не само като възможност за нови работни места, но и за бъдещо развитие. Важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност, каза Зелик.

Той посочи, че в селското стопанство има голям потенциал. Основната ми цел при това посещение е да слушам и да се уча, министър-председателят има прекрасен екип, което се забелязва по света, посочи Зелик.

Робърт Зелик е бил за първи път у нас преди около 20 години. Имам възможност да видя какви големи промени са извършени, каза той.

Президентът на Световната банка заяви, че страната ни успява да задържи своя дефицит сравнително нисък, особено в сравнение с дефицита в световен план. От друга страна задлъжнялостта на България е само 15% от БВП, а в САЩ например става дума за 60% от БВП.

Онова, което трябва да се направи от правителството, е да се разработи прогноза, която да оцени евентуалните приходи и доверието, което правителството е спечелило, да доведе до допълнителни инвестиции. Увеличеният растеж ще увеличи и приходите, каза Зелик. По думите му - България е член на Европейския съюз, което само по себе си е голям плюс, но за да може да се възползва от него, трябва да се спазват правилата.

За нас е изключително важно да мобилизираме всички източници на растеж, да усвоим в рамките на оставащото време европейските фондове, каза от своя страна еврокомисар Кристалина Георгиева. Не сме стигнали дори 10 % усвояване, макар че в последните месеци има напредък. Тя подчерта, че Световната банка с подкрепата си в лицето на Робърт Зелик дава възможност за ускоряване на европейските фондове и реформите.

По думите й - тази година е критична, защото трябва да ускорим усвояването на наличните ресурси от еврофондовете и да направим заявка за България за следващия финансов период. Трябва да усвоим капацитет от Световната банка там, където вече върви работа от банката - в областта на пътищата, енергетиката и да търсим тези ключови отрасли, които България определя като приоритети за следващите 7-8 години, каза Георгиева.

Експерти на Световната банка ще ни подпомагат в отделни области. Колко ще бъдат те, ще зависи от конкретните проекти и реалните технически нужди, обясни Зелик. От думите му стана ясно, че експерти ще има в областта на правосъдието, а специален консултант от Великобритания ще помага на усилията в областта на енергетиката. Има много талант на министерско ниво, но все още няма достатъчно капацитет в конкретни области, посочи той.

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на групата на Световната банка Робърт Зелик подписаха малко преди това Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България, включително за ускоряване на инвестициите и за поддръжката на пътната и железопътната инфраструктура.

Документът бе подписан в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на еврокомисаря Кристалина Георгиева. На церемонията присъстваха министри от кабинета и кметът на София Йорданка Фандъкова.

От присъединяването на България към Световната банка през 1990 г. досега страната ни е получила близо 4 млрд. долара за реформите в приходната администрация, здравеопазването, социалната политика, банковото дело и индустрията. В момента се разработва новата стратегия за партньорство за периода 2012-2014-а година.

Източник: Министерски съвет, БГНЕс, Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Economist
# 0
19:08 | 10 August 2010
Според мен България отдавна е средноевропейска държава. Като големина, площ и население, но не и по доходи на работещите в нея. Не ми е много ясно как заем от световната банка ще увеличи бюджетния дефицит. Когато се получават пари, то тези пари би трябвало да бъдат в приходната част на бюджета на този, който ги взема. Когато държавата взема заем, този заем трябва да се изплаща от същата тази държава. Когато парите не са инвестирани подходящо, държавата увеличава дефицита си.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg