Земеделските стопани ще могат да ползват кредит от търговските банки

1110
Земеделските стопани ще могат да ползват кредит от търговските банки

Земеделските стопани ще могат да ползват кредит от Търговските банки преди да получат средствата за подпомагане по директните плащания от Разплащателната агенция, съобщава Министерството на земеделието и горите.

За обезпечения ще служат данните на Агенцията за очакваните субсидии, които стопаните ще получат по Схемата за единно плащане на площ и схемата за националните доплащания.

За това са се договорили на 12 юни 2007 г. на среща в ДФ „Земеделие” ръководството на фонда и представители на търговски банки – „ИНГ Банк” АД, СЖ Експресбанк” АД, „Банка ДСК” ЕАД, „Токуда банк” АД, „Пиреос банк” АД, „МКБ Юнионбанк” АД, „СИ банк” АД, „ЦКБ” АД, „ПИБ” АД, „И банк” АД, „ОББ” АД, „Тексим банк” АД и „Инвестбанк” АД. В близките дни МЗГ, ДФ „Земеделие” и представители на финансовите институции ще подпишат официално споразумение.

Така земеделските производители, които са подали Общо заявление за подпомагане до Разплащателната агенция, ще могат да сключват договор за кредит с търговските банки, като за обезпечение на заема ще бъде учреден особен залог на вземането.

След учредяване на залога, банката ще информира Фонда за учредения особен залог. Съобщението ще се извършва чрез депозиране на уведомителното писмо в деловодството на Централно управление на Разплащателна агенция. То ще служи като доказателство за сключения договор за залог между банката и земеделския стопанин. Към съобщението ще бъдат приложени заверени от банката копия от заявлението за вписване на особен залог в Централния регистър на особените залози /ЦРОЗ/ или от договора за реален залог на вземане.

Разплащателната агенция ще вписва заложеното вземане в специално създаден Регистър на вземанията по схемите за единно плащане на площ и национални доплащания към системата ИСАК, които да бъдат заложени в полза на трети лица. По този начин земеделският стопанин ще може да прави промени в банковата сметка, посочена в заявлението, само с писмено съгласие от страна на банката – кредитор.

Разплащателната агенция ще издава документи на земеделските производители за данните, които са вписали в Общо заявление за подпомагане. Документът ще се издава при наличие на писмено искане от кандидата за получаване на помощта. Банката може да иска издаване на документа преди учредяване на залога срещу представяне на изрично писмено съгласие на кандидата.

След определяне на залога, банката - кредитор може да иска издаване на удостоверение срещу представяне на извлечение от ЦРОЗ при вписан особен залог на вземане или срещу представяне на изрично писмено съгласие на кандидата по образец при учреден реален залог на вземане.

При писмено искане от банката за конкретно заявление, ДФ „Земеделие” може да я уведоми, ако има оттегляне на заявлението за подпомагане, прехвърляне на стопанство или част от него на трето лице или за други обстоятелства, настъпили към заложеното вземане.

Очакваният срок за определяне на сумите за субсидии по всички схеми е до края на месец ноември 2007 година. Очакваният срок за изплащане на субсидиите е средата на месец декември. Земеделските стопани ще получават безвъзмездното подпомагане от директните плащания заедно с националните доплащания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg