Железничарите излизат на стачка

1155
Железничарите излизат на стачка

След като правителството и синдикатите не се споразумяха за бъдещето на българските железниците, работещите в БДЖ днес ще стачкуват, като влаковете ще спрат от 8:00 до 16:00 часа.

На среща при премиера в сряда синдикати и транспортно министерство не се споразумяха за отмяна на стачката. Конфликтните точки, по които не се постигна съгласие, са главно две - готвените съкращения в БДЖ и планираното увеличение на възрастта за пенсиониране. Според транспортния министър Ивайло Московски, който участва в срещата със синдикатите при премиера, сближаване в позициите няма. Нито МТИТС, нито БДЖ отстъпиха от предвидените мерки за оптимизация и за реформи, пише БГНЕС.

Министър Московски след това беше изслушан и в парламента. "За ръководството на БДЖ нося отговорност и в момента стоя зад тях. Те намалиха загубите на дружеството за една година от 50 млн. лева на 27-28 млн. лева", отговори министър Московски на част от зададени му въпросите в Народното събрание.


"ЕК изразява учудване как дружеството още не е фалирало и прави проверка, за да установи дали то не е получило скрита държавна помощ, което е недопустимо", обясни министърът. Той съобщи и че ЕК има съмнения и за някои финансови операции на компанията.

От КНСБ обявиха категорично, че стачката е законна и посочиха, че всякакви други твърдения от страна на ръководството на БДЖ са манипулации, целящи сплашване на работниците и служителите. От ръководството на железниците пък увериха, че участието в стачката няма да бъде повод за уволняване на служители и отрекоха да са отправяли заплахи. Според "Холдинг БДЖ" ЕАД по въпроса дали стачката е незаконна може да се произнесе единствено съдът.

От националните стачни комитети на двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" се възпротивиха на издадената от инж. Ивайло Димитров, директор ППП, град София, заповед, с която работниците и служителите на БДЖ се задължават да декларират писмено намеренията си да стачкуват.

До Стачния комитет в ДП Национална компания "Железопътна инфраструктура" пък достигна информация, че генералният директор Милчо Ламбрев е разпоредил на гарите, в които ще стачкуват "ръководители - движение", да бъдат подменени със служители, които са "началник - гара". От КНСБ обявиха, че генералният директор няма право да налага това.

Българският бизнес

Всичко по темата Протестите

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg