Жените в България хазартни колкото и мъжете

1393
Жените в България хазартни колкото и мъжете

В кризата българинът дава по-малко пари за "игрите на щастието", но продължава да играе. Това е основният извод от проучване на Агенция "Медиана".Изследването е проведено през ноември сред близо 1000 българи над 18 години.

Изследването регистрира драстичен спад на залаганите суми, но не и като брой на хората, които играят. 34.5% или 2 млн. българи участват в игрите на късмета. По-възрастните предпочитат Спортния тотализатор, а по-младите Еврошанс и Еврофутбол. "Хората продължават да играят, защото искат да имат надежда", каза Кольо Колев, управител на "Медиана" и допълни, че хората пестят от всичко по време на криза.

Според допълнителните данни на изследването 27% от българите пестят от парите за цигари, 40% от разходите за алкохол, 56% от хората пестят парите за храна, а 60% от средствата за дрехи и обувки и 43% за почивка.

Кольо Колев каза още, че и жените са се оказали "същите хазартни типове", както и мъжете. Според изследването обществото не е настроено остро негативно към игрите на късмета.

Хората обаче имат различно отношение, когато бъдат питани за т.нар. "хазартни игри" и за "игра на късмета". В това отношение по думите на Кольо Колев се наблюдава една двойнственост, тъй като хазартните игри се определят като нещо "лошо" - това, което играя не са хазартни игри. Пристрастени към хазарта са около 1% от пълнолетните.

Изследователите определят като "скромни" масовите залози, които хората поставят в игрите на късмета. Традиционно се залага около 5.6 лв., а средно максималните залози достигат 17.1 лв. 1% от българите залагат и над 150 лв. Максималният регистриран залог в изследването е 3 000 лв.

Спадът при минималните залози, спрямо проучване на агенцията от преди 2-3 години е 30%, а при максималните около 15 - 17%, каза Кольо Колев.

Той заяви още, че тенденцията на пазара е в развиването на новите игри - залагане със SMS и в Интернет. Според изследването все още залаганията в нета са пренебрежима величина на пазара на игрите на късмета. Кольо Колев отрече тиражираните суми за залагания там в размер на около 2 млрд. лв. Той заяви обаче, че ако действително подобни суми се въртят в Интернет, то техния произход не е от обществото, а е криминален.

Основният дял на пазара у нас продължава да се държи от Спорт Тото, 30%, следват го

Държавната лотария с малко над 11% популярност, Еврофутбол - 7,8% и Евро Шанс с 2,1%. 65.5% от пълнолетното население заявява, че не играе в такива игри. Хората имат различни мотиви да продължават да играят. За тези, които пускат тото, мотивът е в традицията, за тези, които играят Еврофутбол пък това е желанието да се покажат като експерти. Аргументите "против" на тези, които не играят се базират на твърдението "аз не мога да играя на тези игри - значи трябва да се забранят".

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kenta
# 0
06:03 | 27 March 2012
All of my questions stleted-thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg