Жеваго подписа договор с "Кремиковци" след екшън между работници и управа

452
Жеваго подписа договор с

В края на 10 юли, час преди полунощ, синдикалните лидери в „Кремиковци” размахаха пред около 500 работници пред административната сграда на комбината подписано споразумение за доставка на суровини от "Ворскла Стийл България" за „Кремиковци”АД.

 Подписите под документа са на изпълнителния директор на „Кремиковци”АД Джаганатан Гуантупали и пълномощниците на украинския бизнесмен и депутат Константин Жеваго от името на неговата фирма "Ворскла Стийл България". Датата на документа е 11 юли.

 Предвижда се "Ворскла Стийл България" да осигури доставка на суровини за работата на "Кремиковци" и да поеме задълженията към НЕК, "Булгаргаз", БДЖ. От утре започва изплащане на заплатите за май и юни в предприятието.

Говорителят на "Ворскла Стийл България" изтъкна по-рано, че компанията на Константин Жеваго има готовност веднага да започне доставката на суровини за „Кремиковци“ , защото тези суровини „стоят по българските пристанища“.

Веднага след като лидерът на КТ”Подкрепа” в „Кремиковци” Людмил Павлов показва подписаното споразумение, служителки са се отправили към деловодството, за да сложат печати върху документа, а останалите около 500 работници пред административната сграда, са започнали да се разотиват.

На 10 юли, след края на първата смяна в комбината и малко след това, над 1000 работници блокираха администрацията на ”Кремиковци”. Те не позволиха на изпълнителния директор и другите индийски и български представители на ръководството на комбината да напуснат предприятието.

Протестиращите работници настояха веднага да се подпише споразумение за доставка на суровини от фирмата на Константин Жеваго. Според протестиращите, само така "Кремиковци" може да продължи да съществува и да произвежда, след като понастоящем предприятието е останало без суровини и е натрупало значителни задължения към основните си доставчици.

До споразумението в края на 10 юли 2008 г. се достигна, след като Джаганатан се опита да избяга от предприятието и поиска до нула часа да бъдат назначени синдици. 160-тонен кран и два 40-тонни камиона пристигнаха в „Кремиковци”, за да помогнат на барикадиралите административната сграда работници и да не допуснат бягство на настоящото ръководство. На „Кремиковци“.

В преговорите с индийския изпълнителен директор съдейства и лидерът на КТ”Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Той обяви, че е получил уверение от вътрешния министър Михаил Миков, че няма да бъде употребена сила срещу работниците и няма да бъде допуснат да избяга настоящият изпълнителен директор.

След почти 10-часова блокада на административната сграда на „Кремиковци” собственикът на 70 на сто от капитала на комбината – Прамод Митал чрез ръководството на дружеството – прие условията за доставка на суровини на ишлеме от Константин Жеваго.

Така на останалия без суровини комбинат се осигурява възможност да продължи работата си. Това е и съпка към придобиване на комбината от украинския бизнесмен и депутат Константин Жеваго, който е и собственик на по-голямата част от облигациите по заема от 325 млн. евро, отпуснати на „Кремиковци” през 2007 г.

Българската държава е собственик на 29 на сто от капитала на „Кремиковци”. От Министерството на икономиката и енергетиката заявиха на 10 юли, че в МИЕ има проект на договор за доставка на ишлеме за "Кремиковци" от "Ворскла Стийл България", но отказаха коментар.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg