Животновъди в Русенско прогнозират цени на месото около 10 лева за килограм

555

Цената на свинското месо в Русе след около три месеца ще е близо 10 лева за килограм, тъй като животните се хранят с двойно поскъпнало зърно, прогнозират местните животновъди, съобщи БТА.

Най-масово използваните типове фуражи вече се търгуват по над 500 лева за тон, което е двойно по-скъпо спрямо същия период на миналата година, уточни Витан Роглинов - управител на фуражното предприятие "Устрем" в Русе, което има и своя свинеферма.

Този ценови ръст на фуража влияе цената на килограм живо тегло да е двойно по-висока от миналогодишната. Според план-сметки на Роглинов, при нормален рандеман на прасета 67 на сто и новата цена на фуража, цената на месото на едро щяла да достигне до около 7-8 лева за килограм.

В свинекомплекса в село Голямо Враново посочиха, че поскъпването на месото става и заради новите по-високи цени на електроенергията и горивата. Специалистите в предприятието смятат, че държавата трябва да се намеси, да спре спекулациите
на пазара на зърно и така цената на фуража ще може да слезе на поносими ценови нива.

В повечето русенски магазини на етикетите над сиренето пише от 5 лева и нагоре. Цената му на едро вече е такава, каквато бе досегашната на дребно, обясниха продавачки.

Поскъпва и киселото мляко. Експерти в областната земеделска дирекция коментираха, че няма достатъчно прясно мляко, тъй като няма фуражи и животните ги хранят с непълноценна смес от суха люцерна и повече смляна слама. Няма и сочна паша - напълно сухи са всички селски мери.

Освен това поради отворената граница румънски собственици на мандри от един месец изкупуват млякото от българските селски млечни пунктове в крайдунавския район на по-високи цени и оставят българските предприятия без суровина, твърдят русенските търговци на млечни продукти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...