Зимата настъпва - как ще се отопляват домакинствата по региони

1366
Зимата настъпва - как ще се отопляват домакинствата по региони

Зимният сезон настъпва и все повече домакинства търсят алтернативни на досегашните си методи за отопление и пресмятат кое ще излезе най-евтино. Цените на електроенергията, парното и дървата за огрев са сериозно повишени в сравнение с година по-рано. Домакинствата в различните региони на страната са намерили най-доброто решение за себе си, пише БТА.

Във Варна най-евтино излиза отоплението с климатик. По думите на гл. ас. инж. Надежда Досева - специалист по топлотехника, от Техническия университет във Варна, дори климатиците да не са от най-ново поколение, те пак са икономични и при консумация 1 киловат енергия произвеждат 3 киловата топлинна мощност. При най-новите разходът на ток е още по-нисък.

За възобновяемите източници, например фотоволтаици, нейната позиция е, че те имат слабостта да не могат да обезпечават напълно топлинните ни потребности във всеки момент. По думите й причината е, че те са зависими от климатичните фактори – интензитета на слънчевото греене, температура на въздуха и т.н.

Най-евтината оферта за дърва за огрев във Варна е за 160 лева за кубик, но няма наличности. Екобрикетите от слънчоглед и дърво се предлагат за 500 лева на тон, а 20-килограмов чувал струва 10 лева. Брикетите от въглища не могат да бъдат намерени за по-малко от 350 лева за тон. Въглищата в крайморския град вървят по 450 лева за тон.  През тази зима абонатите на „Веолия Енерджи“ – Варна ще ползват парно срещу 136,51 лева за МВтч, като това е цената без ДДС. В сравнение с 2020 година стойността на отоплението се е повишила с над 38%.

Във Велико Търново много домакинства преминават на печки и отоплителни системи, които се захранват с пелети. Цената на пелетите от местни производители е над 800 лева за тон. Цената на дървата за огрев, които се продават на борсите, започва от 150 лева на кубичен метър, а много хора се запасяват с тях заради опасения от прекъсване на електричеството през зимата.Битовите абонати на „Топлофикация-Велико Търново“ са около 3000. За тях през този отоплителен сезон цената на топлинната енергия ще бъде увеличена с около 11, 29 %. В града и региона се наблюдава застой в купуването и монтирането на газови котли и инсталации, заради нестабилната ситуация с доставката на газ и несигурността по отношение на неговата цена.

В Монтана масово слагат климатици преди зимата. Ако сте решили и вие да сложите такъв обаче, може би сте закъснели. Гражданин спореди пред БТА, че си е поръчал три климатика още преди два месеца, фирмата му ги е доставила, той си е платил климатиците и монтажа, но още не са поставени поради голямата ангажираност на майсторите.

В Монтана има газификация и отоплението на синьо гориво е възможно, но абонатите не са прекалено много заради високата първоначална инвестиция.

Най-използването гориво в Монтана и региона в последните години са дървата, които всеки сам си добива или си купува от фирми или приятели. През тази година обаче цената им се повиши до около 150 лева за кубик и някои от домакинствата започнаха да се преориентират към отопление на климатици.

В Търговище ще се отопляват предимно на дърва. Местните фирми предлагат дърва – нарязани и нацепени, на цена от 280 лева за тон, с безплатен транспорт в рамките на града. В два от петте общински центъра – в Търговище и в Попово, има и газификация. Заради повишените цени на газа, една част от абонатите през това лято са преоборудвали домакинствата и преминават на отопление на ток.

Перничани масово ползват централно парно отопление.

„Перник е най-топлофицираният град в България, ние не можем без нашата топлоцентрала“, твърди кметът Станислав Владимиров. В момента топлоенергията в домовете на перничани струва 127,20 лв./МВтч. Миналата зима цената й е била 101,18 лв./МВтч. Според ръководители на местната "Топлофикация" перничани ползват една от най-евтината топлоенергия в страната.

За да облекчи абонатите си, "Топлофикация - Перник" провежда две кампании. С акцията под наслов "Замразете сметките, не дома си" дружеството обяви нова промоция за сключилите договор "Равни вноски". Договорът предвижда сумите за парно и топла вода да се издължават на равни месечни вноски, изчислени на база потребление на топлинна енергия от предходната година. При този контракт се ползва 8 процента отстъпка при предплащане на шест месечни вноски и 10 процента при авансово плащане на 11 вноски. С 20 на сто по-ниски ще бъдат и изравнителните сметки на абонатите с договор „Равни вноски“.

От "Топлофикация-Перник" уверяват, че при наличието на договор "Равни вноски" отстъпките до голяма степен компенсират увеличението, заедно с намалената ставка на ДДС.

Сливенчани ще залогат на ток и парно, за да преживеят зимата. Цената на парното града през новия отоплителен сезон ще бъде с близо 20-21% по-висока в сравнение с миналата година. Парното ще струва 113,27 лв./МВтч, като цената до момента е била 93,82 лв./МВтч. Така за един средностатистически апартамент с хол, спалня и кухня, от порядъка на 60-65 квадрата, сметките не би следвало да превишават 140-150 лева на месец, сочат изчисленията на специалистите.

В Хасково най-евтино е отоплението на ток. В момента отоплението на дърва и въглища е по-неизгодно от електричеството. По борсите в южния областен център тон дърва се харчат на цена около 350 лева за тон, а въглищата гонят 1 100 лева за тон.В Димитровград и Свиленград, където има много обществени сгради на газ, вече обмислят алтернативи, съобщиха от общинските администрации. В Свиленград има и битови абонати на газ, които ще трябва да плащат по 368, 71 лв. с ДДС за мегаватчас, ако решат да се топлят на синьо гориво. Причината за по-високата цена отколкото на други места е, че газът не идва по тръба, а се доставя в компресиран вид.

Фотоволтаиците са все по-често срещани в Разград. Ако допреди година-две отоплението с камини и котли, които работят с пелети, беше масово предпочитано от домакинствата, то все повече хора се преориентират към алтернативно отопление с климатици.

В Силистра преминават от дърва на ток. Фирмите, които търгуват с отоплителни материали, избягват да дават конкретна информация за цените. Най-общо те обявяват 320 лева за дърва и около 1000 лева за пелети. Основното, което съобщават търгуващите с дърва, е липсата на работници, което оскъпява дървата за огрев.

В Русе тази зима най-евтино ще е отоплението на ток, а във Видин домакинствата ще заложат предимно на твърдо гориво и ток. Видин е сред малкото градове в България, който централно не е газифициран и топлофициран. Това е и причината замърсеността на въздуха в дунавския град да е една от най-високите в страната. По-платежоспособните видинчани се отопляват на ток, но при сегашните по-високи цени на електроенергията, много от тях се питат как ще успеят да си платят сметките при галопиращата инфлация.

Презапасяване и наплив на поръчки бавят доставките на дърва за огревДруг проблем е дефицитът на кадри

Община Плевен е една от малкото в България, която предоставя дървесина на местното население на преференциални цени. Цената за пространствен кубически метър дъб е 54 лева с ДДС, на акацията е около 50 лв. с ДДС , обясни Иван Мариновски – директор на Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори”.

Около 85 лева ще струва отоплението за месец на едностаен апартамент в Плевен, ако ползва услугите на „Топлофикация“ АД. Цената за двустаен е около 148 лв., а за тристаен 230 лева. Предпочитан начин за отопление в Плевен е и този на природен газ. Ориентировъчната консумация за жилище от 60 кв. метра е 100 куб. метра природен газ за месец през зимата. Годишна консумация на такова жилище за отопление, топла вода и готвене е от около 700 кубика.

В Кюстендил много от домакинствата се отопляват с дърва. В Кюстендил няма централно топлоснабдяване, но градът е един от най-газифицираните в страната. Освен електричество и природен газ, в преобладаващата част от жилищните сгради в общината се използват дърва за отопление и в редки случаи – пелетизирана дървесина. Продължават да се използват и въглища за отопление, което пък се отразява на качеството на въздуха.

Според специалисти, на територията на общината има потенциал за използване на слънчева енергия, геотермална енергия и енергия от биомаса. Има и частни жилищни сгради, в които са инсталирани слънчево-колекторни системи, а в бита използват термопомпени системи с директно изпарение, но практиката не е масова.
Кое е най-евтиното отопление тази зима?На пелети, дърва, газ, ток или централно парно?


Търговците на климатици в Стара Загора отчитат повишен интерес. Почти три пъти повече са заявките за дърва за огрев в Държавно горско стопанство (ДГС)-Стара Загора тази година в сравнение с предходната.

В Смолян най-евтино ще е отоплението на дърва. Почти двойно е повишен интересът към закупуване и монтаж на соларни инсталации в област Смолян от началото на лятото.
Малките хотели в Смолянска област основно разчитат на отопление на дърва и пелети. Камините с пламтящи дърва дори се считат за задължителна част от уюта на семейните хотели и къщи за гости в планината.

Климатиците са предпочитани в Ловеч. Жителите на града търсят по-евтин начин за отопление. Повечето избират тази зима да се отопляват на ток. Сериозно са поскъпнали и дървата за огрев в Ловеч.

И в Ямбол отоплението на ток тази зима ще излиза най-евтино. На територията на областта няма топлоелектрическа централа. Дървата за огрев фирмите в региона предлагат между 160 и 200 лева за кубик. Общините и горските стопанства осигуряват дърва преференциална цена между 50 – 60 лева за куб. м, но количествата са ограничени. Завишено е търсенето на климатици.

Във Враца най-масово използват дърва за огрев. Запасяването с дърва започна още в горещите летни месеци заради очакването, че цените на нарязаните дърва няма да спрат да се покачват. Сега еднометрови дърва за огрев се предлагат 130-140 лева за кубически метър, а нарязаните са значително по-скъпи – от 160 лева нагоре.

Шуменци предпочитат електричество пред газ. Голяма част от жителите му освен на ток, се отопляват с дърва и твърди горива, а въздухът през зимните месеци често е замърсен.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg