Значителна част от дълга към България - от кредити за развиващи се страни

697
Значителна част от дълга към България - от кредити за развиващи се страни

Значителна част от дълга към България е възникнал до 1989 г., в резултат на предоставени кредити на развиващи се страни, в изпълнение на междуправителствени споразумения.

Това каза министър-председателят Сергей Станишев в отговор на питане от народния представител от ДСБ Евгени Чачев, съобщиха от правителствената информационна служба. Сред тях са страни като Мозамбик, Сомалия, Замбия, Гвинея.

Някои от другите длъжници на България са били продължително под ембарго или са в период на следвоенно възстановяване, като например Ирак, добави премиерът.

Той припомни политиката на международната общност по отношение дълговете на Ирак към други страни, като отбеляза, че въпреки това, българското правителство прави всичко възможно да не бъдат приложени към България еднакви стандарти, от гледна точка на това, че пропорционално задълженията на Ирак към българската страна са едни от най-високите.

Сергей Станишев заяви, че вземанията на държавните търговски дружества са от системата на Министерството на икономиката и енергетиката и са основно от Ирак и Либия.

Премиерът припомни, че през 2006 г., във връзка с постъпило искане от Министерството на финансите за уточняване на вземанията на България от Ирак, от страна на Министерството на икономиката и енергетиката е отправено съответното писмо-покана. В отговор е получена информация общо за 21 дружества, от които с държавно участие са: "Кинтекс" ЕАД, "Булгартабак Холдинг" ЕАД, "Балканкар Холдинг" ЕАД.

По отношение на Либия, въпросите свързани с уреждане на вземания, задължения и други въпроси от страна на български дружества и фирми, се обсъждат на редовните сесии на смесените комисии за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество, посочи Станишев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg