Зюддойче Цайтунг: Икономическият бум в БГ води до липса на работна ръка

819
Зюддойче Цайтунг: Икономическият бум в БГ води до липса на работна ръка

"Със зелена карта в посока изток" - така е озаглавена статия в "Зюддойче Цайтунг", в която се представя проблема с недостига на работна ръка в Централна и Източна Европа.

"Положението е сериозно". С този извод започва статията, която информира най-напред за посещението на българския премиер в САЩ. "Зюддойче Цайтунг" цитира и призива на Станишев към живеещите в САЩ българи да се завърнат в родината, защото и там вече се плащали високи заплати.

След като припомня за приетата от българското правителство програма за връщане на емигрантите обратно в родината, вестникът обобщава: Липса на работна ръка заради силния икономически подем. Това е симптоматично за един нов феномен, който доведе до големи трудности във всички бивши комунистически държави от Централна и Източна Европа.

Почти две десетилетия след колапса на комунизма икономическият подем набра толкова много инерция, че много от новосъздадените работни места не могат да бъдат заети. Това вече доведе до замразяване на някои инвестиции. Безработицата намаля значително почти навсякъде, а работните заплати се увеличиха.

И тъй като това се разчу, явно вече има и вълна на завръщащи се. Почти половината от близо един милион емигранти от Централна и Източна Европа, установили се във Великобритания след влизането на страните им в ЕС през 2004-та година, вече са напуснали страната.

Според лондонския институт Public Policy Research тази тенденция ще се запази. На това се надяват най-вече правителствата в Източна Европа. Не само България, но и Полша и Румъния са подготвили програми за завръщане на емигрантите. Чешкото правителство планува дори въвеждането на зелена карта, която се приветства от икономическите съюзи в страната. Недостигът на работна ръка води понякога дотам, че малките и средни по големина фирми са принудени да отхвърлят поръчки.

В същото време синдикатите са опасяват от това, че със зелената карта ще се привлекат на работа чужденци, които са готови да получават много по-малко от чехите. И действително в Чехия и Словакия вече има хиляди украинци, молдовци и виетнамци. Освен това чешката стопанска камара има намерение да създаде гарантов фонд, с помощта на който да се набират работници от Тайланд, Корея, Китай и Монголия.

Успоредно с тази нова миграционна вълна, би могло да се появи движение и в горния сектор на заплатите, при това в обратна посока - от запад на изток. "Заради липсата на работна ръка заплатите достигнаха небесни висини" отбеляза списанието на германските търговски камари в Централна и Източна Европа.

По горните мениджърски етажи има необичайно високи дори и за Германия заплати. Иначе средната работна заплата в региона достига едва една трета от германската, а в България дори само една десета", заключава "Зюддойче Цайтунг".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg