Зюддойче цайтунг: Първанов получил пари от група, внасяла развалено месо в Европа

375
Зюддойче цайтунг: Първанов получил пари от група, внасяла развалено месо в Европа

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" помества днес публикация, посветена на тежките обвинения срещу България, че в страната се разпъва политически чадър над участници в корупционни схеми. Статията излиза под заглавие "Наказания за измамниците в ЕС." В нея се казва, че българският президент Георги Първанов е получил спонсорски пари от бизнес групировка, обвинявана, че е изнасяла развалено месо в ЕС, в това число в Германия. БГНЕС публикува анализът, който е предоставен от Радио Дойче веле.

Трябва да се прави разлика между обикновените хора в една страна и техните правителства, които не бива да се смесват. Това уточнение прави в началото на публикацията изданието, и допълва: когато сега, за пореден път, ЕС се налага да подлага на нова преценка финансовите помощи за двете най-нови членки България и Румъния, отговорностите трябва да бъдат надлежно разпределени. Защото това, че в двете страни има още много какво да се желае по отношение на борбата с корупцията и наказанията на корумпираните, няма нищо общо с българите или румънците. Обикновените хора в тези страни страдат не по-малко от гражданите на другите страни членки на ЕС от това, че техните данъци изтичат в грешни канали в двете балкански страни. Тук отговорността е предимно на управляващите, посочва "Зюддойче цайтунг".

Сега в България се разкриват измамници, които обаче, според разследващите органи, се ползват с политически и административни протекции. А в Румъния пък от доста време депутати се опитват да пречат на разследването на подозирани в корупция местни политици. На всичкото отгоре това се върши съвсем публично, уточнява германското издание, и стига до заключението, че в Румъния отдавна са преминати границите на благоприличието.

Според автора на статията измамниците в България се ползват с политически и административни протекции. Затова моментът е назрял Европейската комисия да се задейства, четем по-нататък в публикацията. От следващото изречение става ясно, какво имат предвид авторите - най-сетне да настъпят конкретни последствия за двете страни на базата на очаквания през следващата седмица доклад на ЕК за напредъка в тях.

За България това означава спирането на финансиране на стойност милиони евро, а за Румъния - остро публично порицание. По-конкретно това означава Брюксел да посочи поименно хората в Букурещ, участващи в тези подли игрички. Най-малкото това ще ориентира хората, когато трябва да гласуват на следващите парламентарни избори, завършва "Зюддойче цайтунг".

Темата е разработена по-подробно в обширна публикация на престижната осма страница. Тя излиза под заглавие "България рискува да загуби европейски средства" и е илюстрирана със снимка на президента Първанов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg