11 банки държат 90% от спестяванията ни

3917
11 банки държат 90% от спестяванията ни

© Pixabay.com

Депозитите на домакинствата в страната вече седми месец се задържат над 47 млрд. лв. Само през юни - последния месец, за който от Българска народна банка наскоро публикуваха данни, се отчита ръст от 94 млн. лв.

Повишението е третото най-голямо за настоящата 2017 г., въпреки рекордно ниските лихви, предлагани от банките у нас.

От началото на годината се отчита ръст от 375 млн. лв., а за последните 12 месеца спестяванията на населението растат с 2.4 млрд. лв., или средно по 200 млн. лв. на месец.

За вложенията си от 47.57 млрд. лв. в момента населението е получило 105 млн. лв. лихви спрямо 188 млн. лв. за преди година и 374 млн. лв. за първите шест месеца на 2015 г.

Справка на Profit.bg сочи, че 11 от 25-те банки, предлагащи депозитни продукти на клиентите си, държат малко над 90% от парите ни на влог.

Лидери в това отношение са Банка ДСК и Уникредит Булбанк, където са съсредоточени над 15 млрд. лв. от депозитите – съответно 7.8 млрд. лв. и 7.6 млрд. лв.

Третата най-предпочитана банка за нашите пари е Първа инвестиционна банка, която към момента се намира на същото това трето място в класацията за най-голяма банка у нас по размер на активите си.

Топ 5 се допълва от Пощенска банка и Обединена Българска банка с респективно 4.05 и 3.8 млрд. лв., изпреварили Централна кооперативна банка и Сосиете Женерал Ескпресбанк.

С депозитна база от над 1 млрд. лв. са още Райфайзенбанк, Банка Пиреос, Алианц Банк и Инвестбанк.

Именно с две от последните банки са свързани и част от новините напоследък в банковата ни система.

Докато Банка Пиреос по всяка вероятност може да смени собствеността си, както посочват материали в гръцката преса, то Инвестбанк и Българо-американска кредитна банка са сред желаещите да придобият ТБ Виктория.

Едно е сигурно – новините от банковия сектор през есента се очаква да са горещи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rotar Diana-Simona
# 0
04:08 | 18 August 2017
Предлага кредит изключителен без чувство на неудовлетвореност приходи, специфични Здравейте Господине/Госпожо Ми се обадиш, мадам Rotar Diana-Simona.Обръщам се към всички лица в нужда от тяхна страна, че аз предоставя заеми на пари от 500 до 1.000.000.000 за всички лица в състояние да изплати с лихвен процент от 2 % и срок на погасяване. Аз го правя във всички области. Ето моя e-mail адрес: rdianasimona@yahoo.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg