16-то поредно месечно нарастване на депозитите на домакинствата

918
16-то поредно месечно нарастване на депозитите на домакинствата

© Unsplash

Въпреки близките до нулата лихви по депозитите, населението продължава да увеличава парите си в търговските банки, сочат последните актуални данни от Българска народна банка.

В края на юли домакинствата вече разполагат с 65.577 млрд. лева на влог, което е с 87 млн. лева повече спрямо месец по-рано.

Нарастването за седемте месеца от началото на годината възлиза на 2.9 млрд. лева, а за последните 12 месеца се отчита ръст от 6.2 млрд. лева.


Най-силен ръст беше отчетен през декември 2020 година, когато депозитите се увеличиха с 1.6 млрд. лева за месец, докато през февруари 2021 г бе наблюдавано повишение от 866 млн. лева.

За последно депозитите на населението се понижиха на месечна база през март 2020 година, или в началото на пандемията. Тогава изтеглените средства превишиха новите депозити със 71 млн. лева.

Рекорден брой депозити за над 100 000 лева у насДепозитите за суми над 1 млн. лева са 1150

Спадът на лихвените нива продължава да дава отражение на сумите, които банките плащат на вложителите. През юни и юли общите платени лихви паднаха под 4 млн. лева, на фона на внушителните 65 млрд. лева на депозит.

Тенденцията за увеличаване на левовите депозити продължава и през юли, тъй като те вече съставляват рекордните 61.58% от всичките влогове спрямо 59.05 на сто за преди година. 

Десет банки привлякоха по над 100 млн. лева на депозитСамо една банка отчита спад на депозитите си от домакинствата за периода.

От началото на 2021 г. домакинствата са получили 28 млн. лева под формата на лихви спрямо 41 млн. лева година по-рано и 51 млн. лева за периода 1 януари – 31 юли на 2019 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg