30% от работните места в банковия сектор може да изчезнат до 5 г.

1542
30% от работните места в банковия сектор може да изчезнат до 5 г.

© Pixabay

Викрам Пандит, който ръководеше Citigroup Inc. по време на финансовата криза, заяви, че напредъкът в света на технологиите може да доведе до изчезването на около 30% от работните места в банковия сектор в следващите пет години.

Изкуственият интелект и роботиката намаляват необходимостта от служители на административни позиции, казва 60-годишният Пандит в интервю за Bloomberg Television. В момента той е главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Orogen Group, чийто съосновател е.

“Всичко, което се случва с изкусвения интелект, роботиката и естествения език – всичко това ще улесни процесите,” казва Пандит, който бе главен изпълнителен директор на Citigroup в периода 2007 – 2012 г. “Това ще промени бек офиса.”

Прогнозата на Пандит за загуба на работни места съвпада с тази на Citigroup от миналата година, но времевият период, в който той очаква това да се случи, е доста по-агресивен.

В доклад от март 2016  г. банката прогнозира 30-процентно намаляване на работните места в сектора в периода 2015 – 2025 г., което ще се дължи основно на автоматизацията при банкирането на дребно.

Така заетите на пълен работен ден в банковия сектор в САЩ ще намалеят със 770 000 в САЩ и с около 1 милион в Европа, според Citigroup.

Банковите регулатори в ЕС трескаво наемат хора преди брекзитЗапълването на тези позиции обаче е трудно, отчасти защото специалистите по управление на риска са много търсени, а бюджетите на обществените институции са ограничени

Банковата индустрия става “изключително конкурентна,” казва Пандит, добавяйки, че прогнозира появата на “банки за специализирани услуги”, както и консолидация в индустрията.

“Виждам банков свят, който преминава от големи банкови институции към по-децентрализирана форма,” казва той.

След като напусна Citigroup, Пандит инвестира в небанкови финансови стартъпи, като компанията за студентски заеми CommonBond Inc. и Point Digital Finance Inc. Той съосновава базираната в Ню Йорк Orogen през миналата година, заедно с инвестиционната компания Atairos Group.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg