60-те най-големи банки инвестирали $3.8 трлн. в изкопаеми горива за 5 г.

2088
60-те най-големи банки инвестирали $3.8 трлн. в изкопаеми горива за 5 г.

© Pixabay.com

Големите банки по света все още финансират компании за изкопаеми горива с трилиони долари.

Нов доклад, публикуван днес от група климатични организации, сочи, че 60 от най-големите търговски и инвестиционни банки в света са вложили общо 3.8 трлн. долара в изкопаеми горива от 2016 до 2020 г. - петте години след подписването на Парижкото споразумение относно изменението на климата.

“Този доклад служи за справка с реалността за банките, които смятат, че неясните цели във връзка с ‘нулевите нетни емисии‘ са достатъчни за спиране на климатичната криза,” казва Лорн Стокман, старши анализатор в Oil Change International - една от организациите, изготвили доклада.

“Нашето бъдеще е там, накъдето се насочват парите, а през 2020 г. тези банки са налели милиарди в затварянето ни в още по-голям климатичен хаос.”


На годишна база общото финансиране на сектора на изкопаемите горива пада с 9% през 2020 г. Според доклада обаче това се дължи на ограниченията в търсенето, свързани с COVID-19.

Бил Гейтс: Справянето с пандемията е лесно, в сравнение с този проблемПетдесет и един милиард и нула – това са двете числа, които хората трябва да знаят за климата, смята основателят на Microsoft

Данните в доклада също така показват, че “финансирането на изкопаемите горива от страна на 60-те най-големи банки в света е било по-голямо през 2020 г., отколкото през 2016 г.” - първата година от влизането в сила на Парижкото споразумение.

Трябва да се отбележи, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от споразумението през 2017 г. Президентът Джо Байдън върна САЩ в споразумението още в първия ден от встъпването си в длъжност.

Трите банки, които са финансирали най-много сектора на изкопаемите горива през 2020 г., са JPMorgan Chase at (51.3 млрд. долар), Citi (48.4 млрд. долара) и Bank of America (42.1 млрд. долара).

Докладът излиза в период, в който световните икономики изостават с намаляването на емисиите, заложено в Парижкото споразумение през 2015 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg