Акциите на европейските банки паднаха до историческо дъно

478
Акциите на европейските банки паднаха до историческо дъно

© Pixabay

Туристическият сектор и развлекателната индустрия бяха едни от най-тежко засегнатите от пандемията от COVID-19, но се оказва, че ако съдим по цените на акциите, европейските банки в момента се намират в най-мрачната ситуация.

Докато книжата на компаниите от всички други сектори - в по-голяма или по-малка степен, се възстановиха след срива през март, банковите акции паднаха до ново историческо дъно, пише Bloomberg.

Въпреки ниските цени и позитивните препоръки на финансовите анализатори, книжата на европейските банки все още не могат да намерят достатъчно купувачи. Фокусът на инвеститорите е насочен към все още значителните провизии за лоши кредити, не особено окуражаващите прогнози за печалбите и риска от дългосрочни проблеми, предизвикани от разпространението на коронавируса.

Борсовият бенчмарк Euro Stoxx Banks Index, който следи движението на водещите трезори на Стария континент, миналата седмица се понижи до историческо дъно. Широкият  Stoxx 600 Bank Index, който включва и акциите на някои британски, швейцарски, норвежки и полски банки, също се доближи до най-ниските нива в историята си.


От налачото на тази година той бележи спад от 43%, с което банковият сектор се превръща в най-големия губещ, заедно с туристическите акции.

Въпросът е докога може да продължава този негативен тренд. "На хартия" банките в момента се по-евтини, от когато и да било. Съотношението между средната цена на акциите и балансовата им стойност (P/B ratio) е рекордно ниско, след като наскоро то се понижи под нивата от финансовата криза.

"В Европа книжата на банките и автомобилните компании могат да се окажат едни от най-атрактивните за инвеститорите, когато започне нормализацията на икономиката", смята финансовият анализатор на Candriam Investors Надеж Дюфосе.

Лагард: Европейската икономика може да се свие с 15%Тя е казала, че при най-лошия сценарий свиването на икономиката може да бъде 15 процента, а при средно тежкия сценарий - 9%

Ключовият показател за представянето на банковите акции е размерът на загубите, които трезорите могат да понесат в резултат на кризата, предизвикана от COVID-19. Данните от първото тримесечие показват, че провизиите на европейските банки са доста по-ниски от предварителните очаквания.

"Това означава, че те тепърва ще започнат да трупат загуби или че пазарните участници твърде много надценяват ефектите на кризата", коментира за Bloomberg анализаторът на Barclays Амит Гоел.

Експертите на Bank of America пък считат, че акциите на европейските банки все още разполагат със стабилен потенциал за растеж. Техните прогнози сочат, че производствената активност в еврозоната ще започне да се възстановява, а доходностите по държавните облигации ще се повишават, в резултат на което банковите книжа ще поскъпнат с около 30% до началото на четвъртото тримесечие на годината.

Анализаторите на JPMorgan Chase, цитирани от изданието, смятат, че инвеститорите трябва да подбират внимателно покупките си във финансовия сектор. Основните критерии, според тях, са свързани с финансовите резултати и капиталовата адекватност.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg