Александър Димитров, TBI: Банките са готови да стимулират икономиката

4215
Александър Димитров, TBI: Банките са готови да стимулират икономиката

© Александър Димитров

Банковата система е готова да реагира и да осигури ресурс за стимулиране на икономиката.

Това заяви Александър Димитров, главен директор по управление на риска и член на Управителния съвет на TBI Bank, който взе участие в 12-ото издание на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

"Банковата система беше много добре подготвена, за което говорят и анализите на различните сценарии, които ние разглеждаме в стрес тестовете вече години наред под контрола на Европейската централна банка и Българската народна банка", заяви Димитров.

По думите му банките са били готови да реагират още преди кризата, предизвикана от COVID-19.


"През последната година се забеляза и тази реакция на банките, които заделиха повече провизии, за да могат да посрещнат евентуалното бъдещо влошаване на кредитните си портфейли. Това беше важно, защото в момента банковата система се намира на едно от най-добрите си нива с над 22% капиталова адекватност, което е доста над средното за Европейския съюз. Коефициентът на ликвидно покритие е три пъти по-висок от минимално изискуемия", каза още той.

"От гледна точка на риска, ние трябва да отпускаме кредити на икономическите агенти, които са готови да ги управляват, а не на хора, които нямат съответната платежоспособност и потенциал да вдигнат икономическия растеж", добави Александър Димитров.

Той каза още, че в банките ще продължат да предлагат услуги, от които клиентите имат нужда.

"Ние можем да им предложим дигитализацията и по-удобния начин на работа, понякога те дори нямат представа какво би било по-удобно за тях. Със сигурност обаче ще запазим и физическото си присъствие, защото дигиталният модел на работа не е удобен за всички", заяви банкерът.

"Естествено, депозитите не са най-доходоносният продукт към момента, а и изобщо. Банките предлагат и инвестиционни продукти, които предоставят възможност за оптимизиране на тази доходност на нивата на текущите лихви. Вложителите обаче трябва да имат предвид, че това носи и съответния риск. Винаги по-високата доходност е свързана и с поемане на някакъв риск", коментира Александър Димитров.

Той посъветва вложителите да търсят диверсификация на своите спестявания във фондове с различен рисков профил. 

"Придобиванията и сливанията са фактор, който може да помогне на компании, намиращи се в затруднение, тоест да бъдат изкупени от по-стабилни институции. От гледна точка на клиента обаче едва ли могат да се очакват значителни промени", смята той.

По думите му промяната може да дойде от създаването на една екосистема от сателитни компании, които могат да добавят стойност към банковите продукти. Така потребителят ще има удобството от едно място да има достъп до всички видове финансови продукти и услуги.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg